Maak kennis met onze 23 kandidaten uit het hele werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta!




Ik ben waarnemend dijkgraaf bij Waterschap Drents Overijsselse Delta. Mijn opleiding (in Wageningen) is cultuurtechniek en landbouweconomie, dus thema’s die ook bij het waterschap belangrijk zijn. Als vrijwilliger ben ik actief binnen het IVN en meerdere organisaties voor duurzaamheid.
Met mijn vrouw woon ik in het buitengebied van Zwolle, onze kinderen zijn inmiddels de deur uit, maar komen nog regelmatig met de kleinkinderen bij ons logeren. Onze aarde wil ik niet in uitgeklede vorm aan hen doorgeven. Daarom is een zorgvuldige afweging van kosten en baten in het waterbeheer zo belangrijk: kosten zijn niet alleen euro’s, maar ook de aantasting van het landschap en afname van het aantal soorten, en baten zijn een gezondere leefomgeving en meer mogelijkheden om van water te genieten.
Ik wil mij daarom blijven inzetten voor een meer ecologische en duurzame werkwijze van het waterschap. Meebewegen met de natuur zorgt op termijn voor lagere kosten. Daarnaast moet er meer gebruik gemaakt worden van de kennis die aanwezig is bij de mensen die in ons gebied wonen. Door samenwerking met anderen zoals terreinbeheerders, landbouw en medeoverheden kunnen we meer doelen bereiken tegen lagere kosten.
Sinds 1985 woon ik met Elly in Deventer. En sindsdien ben ik verknocht aan die mooie stad aan de IJssel. Ik werkte als er directeur en manager in de volwasseneneducatie en het MBO. Daarnaast was ik politiek actief voor de Partij van de Arbeid in o.a. Provinciale Staten van Overijssel en de gemeenteraad van Deventer. Ook was ik voorzitter van Landschapsbeheer Overijssel en in 1999 mede-oprichter van Landschap Overijssel, waarvan ik 5 jaar vicevoorzitter was.
Nu zet ik mijn ervaring en kennis in als vrijwilliger op verschillende maatschappelijke terreinen. Zo ben ik o.a. secretaris van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) en voorzitter van het Huis van de Wijk Rivierenwijk. Ik ben als adviseur verbonden aan de KNHM. Ik adviseer en ondersteun bewonersinitiatieven in Overijsel en beoordeel financieringsvragen van maatschappelijke ondernemingen in het hele land.
Ik ben sinds 2009 AB-lid van het waterschap. De wereld leefbaar en een klein beetje mooier maken, daar doe ik het voor. En in het waterschap kan ik daar wat aan doen. Werken aan veiligheid en voldoende water kun je prachtig combineren met werken aan natuurwaarden, aan mogelijkheden voor recreatie en aan verfraaiing van het landschap én de stad. Mooie voorbeelden vind ik direct in en om Deventer. Denk aan het Zandweteringpark en aan de Laage Diepenveen, waar landschapskunst is gecombineerd met waterberging.
Water Natuurlijk staat voor die verbinding, Water Natuurlijk kijkt verder en breder dan alle andere partijen in het waterschapsbestuur. Zo werken we aan de toekomst. Ik heb vier kleinkinderen, voor hen moet de wereld ook leefbaar en mooi blijven.
Ik ben de financieel specialist in de fractie. Het waterschap heft zijn eigen belastingen bij burgers en bedrijven, daar moet je verantwoord mee omgaan. Dat betekent ook streven naar een zo hoog mogelijk rendement op je investeringen. Daarvoor moet je samenwerken en verder kijken dan alleen het smalle waterbelang. Ik zet me ook in voor een eerlijker verdeling van de lasten. Nu betalen burgers verhoudingsgewijs teveel.
Ik woon in het prachtige Wijhe aan de IJssel. Ik ben actief gemeentebestuurder geweest in Heino, Wijhe en Olst. Inmiddels ben ik met pensioen, maar nog altijd actief op diverse maatschappelijke terreinen als adviseur en vrijwilliger. Behalve lid van het algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta, ben ik adviseur in politiecommissies, ledenraad Rabobank, ruimtecoach voor de Natuur en Milieufederatie Overijssel, en amateur-genealoog. Bij dat alles heb ik gelukkig ook nog voldoende tijd voor hobby’s en (klein)kinderen.
Ik ben actief voor het waterschap omdat dat bij uitstek een organisatie is die direct invloed heeft op je leefomgeving. Of het nu gaat om voldoende schoon water of veilige dijken: via het waterschap kan ik meewerken aan een toekomstgericht duurzaam beleid met water.
Die focus op duurzaamheid betekent dat we (afval)water meer moeten gebruiken als een natuurlijke noodzaak en als energiebron, en dat zuiveringsinstallaties energieneutraal moeten gaan werken. We moeten inspelen op klimaatveranderingen, zodat we veilig kunnen blijven wonen achter verantwoord aangelegde dijken. De watergangen waarvoor het waterschap verantwoordelijk is, moeten we nog natuurvriendelijker inrichten.
Kortom, er is nog heel wat te doen om ons gebied én veilig én mooi én duurzaam te maken. En wat is er nu mooier dan zo met je natuurlijke omgeving bezig te zijn?
Sinds 2016 ben ik gepensioneerd. Daarvoor heb ik bij Rijkswaterstaat, Zuiveringsschap Drenthe en de waterschappen (Groot) Salland en kort voor WDODelta gewerkt. Daardoor is het werk van het waterschap voor mij bekend terrein. Mijn technische achtergrond en mijn maatschappelijke betrokkenheid hebben bij de uitvoering van mijn werk steeds een belangrijke rol gespeeld. Zo heeft de afgelopen decennia een verschuiving van belangen plaatsgevonden en is gelukkig natuurontwikkeling en te verwachten klimaatverandering in projecten ook een belangrijker onderdeel geworden.
Mijn vrije tijd besteed ik aan een breed interesseveld. Al jaren ben ik bestuurlijk verbonden aan de PvdA, maar ook vrijwilligerswerk bij de atletiekvereniging Daventria (trainer) in Deventer, Filmhuis Raalte en regelmatig sporten houdt mij van de straat.
Belangrijk voor de toekomst van het waterschap vind ik dat de veiligheid voor de inwoners gewaarborgd is, dus goede waterkeringen, maar ook voldoende ruimte voor wateropvang in stedelijke en landelijke gebieden, om voorbereid te zijn op de toekomstige klimaatverandering (langdurig natte en droge perioden). Ook het beschermen van kwetsbare natte natuur en het oplossen van de bodemdaling in de veenweidegebieden is in mijn ogen erg actueel. Samenwerking met maatschappelijke organisaties, particulieren en andere overheden is nodig om deze doelen sneller en goedkoper te realiseren, zodat alles betaalbaar is en blijft voor de inwoners van WDODelta.
Mijn naam is Aukelien van Nijen en ik woon sinds juni 2018 met mijn man en tweeling van 13 jaar in Zwolle. Sinds 2014 ben ik lid van D66. Tot mijn verhuizing naar Zwolle was ik secretaris van afdeling Zwolle en steunfractielid in de gemeente Olst-Wijhe. Inhoudelijk was ik met name betrokken bij zorgthema’s vanwege mijn achtergrond als psychiater.
Ik wil mij graag inzetten om de stem van inwoners uit Overijssel te laten horen. In de 16 jaar dat ik in Olst werkte heb ik gemerkt dat bij beleidskeuzes het voor inwoners niet altijd duidelijk is of hun stem voldoende wordt gehoord en er rekening mee wordt gehouden.
Ik wil bereiken dat er transparanter met inwoners wordt gecommuniceerd en dat bij het maken van beleid hun stem van groter belang wordt.
Mijn motto voor een duurzame wereld en mijn kandidaatstelling: ‘De wereld niet slechter achterlaten dan je deze hebt aangetroffen.’
Blijven werken aan thema’s als biodiversiteit, klimaatverandering, energieneutraliteit, waterkwaliteit en –veiligheid, en alle andere waterschapstaken vind ik van zeer groot maatschappelijk, economisch en lokaal, regionaal en mondiaal belang.
Al enkele jaren hoor ik bij D66. Dat komt door het optimistische mensbeeld, een positief beeld over de toekomst. Mensen kunnen hun leven verbeteren en het leven van hun kinderen en de generaties daarna. Daar wil ik aan bijdragen en daar kan ik aan bijdragen; daar kunnen wij allemaal aan bijdragen. En dat optimistische beeld in deze tijd van somberheid is veel waard.
Sinds 2005 woon ik (weer) in Deventer. Alweer zo’n 5,5 jaar ben ik medewerker van de Statenfractie van GroenLinks Overijssel. Daarvoor heb ik bijna 7 jaar gewerkt voor Natuur en Milieu Overijssel (NMO, een van de provinciale natuur- en milieufederaties) als medewerker ‘Natuur en Landschap’.
In 2008 was ik vanuit NMO (mede namens Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten) betrokken bij de tot totstandkoming van de Overijsselse fracties van Water Natuurlijk (WN) en heb ik voor Water Natuurlijk ten behoeve van drie waterschappen de kandidatenselecties e.d. georganiseerd.
Ik ben in 1996 in Deventer afgestudeerd als milieukundige, ik heb daarna oa gewerkt bij de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland en de Natuur- en Milieufederatie Drenthe. Bij beide functies was een van mijn taken het ondersteunen van de groene waterschappers. Sinds 2005 ben ik dus weer terug in Deventer.
Ik durf te zeggen dat ik Overijssel redelijk goed ken. Mijn wortels liggen in Twente. In mijn vrije tijd maak ik met enige regelmaat fietstochten in onder andere Salland en het Vechtdal. Afgelopen zomer liet mij duidelijk zien hoe belangrijk klimaatadaptatie is. Grootste uitdaging: hoe laat je inwoners van steden en dorpen zien hoe je zelf maatregelen kunt nemen om je eigen buurtje beter bestand te laten zijn tegen klimaatverandering. Een eenvoudig begin: ‘Tegel eruit, groen erin’
Mijn naam is Jordy Tuin, ben 26 jaar en woon in de Wijk. Tot maart 2019 ben ik nog Statenlid namens D66 in Drenthe.
Middels het lijstduwerschap wil ik graag de boodschap van Water Natuurlijk ondersteunen. Het is namelijk van groot belang dat we verbeteringen aanbrengen in de waterkwaliteit. Deze is in de afgelopen jaren steeds meer onder druk komen te staan door onder andere het pesticidengebruik in de landbouw. Ook is het van belang dat we tijdig inspelen op de gevolgen van klimaatverandering.
Ik ben Lisa de Groot, 44 jaar en ik woon in Zwolle. Mijn man en ik hebben drie kinderen van 14, 12 en 9 jaar. Ik werk met veel plezier bij Tauw, een advies- en ingenieursbureau in Deventer. Hiervoor heb ik bij de gemeente Zwolle gewerkt als projectleider voor ruimtelijke projecten.
Ik ben mijn loopbaan gestart bij de provincie Overijssel. Eerst werkte ik daar als trainee, daarna als beleidsmedewerker water. Daar heb ik een grote interesse voor water gekregen. Omdat ik me niet alleen beroepsmatig maar ook als inwoner wil inzet voor een mooie, toekomst extensie en veilige leefomgeving, heb ik me kandidaat gesteld voor Water Natuurlijk.
Water gaat zijn eigen gang en stroomt. Water is mooi. Ik kan genieten van de IJssel, de Vecht en het Zwarte Water, in alle jaargetijden, op alle momenten van de dag. Ik vind het daarom belangrijk om water te koesteren en te beschermen. Niet alleen omdat het mooi is, maar vooral ook omdat schoon water van levensbelang is. Tegelijkertijd kan water ons leven bedreigen. Als we het water goed beheren en gebruiken, dan blijft het schoon, gaan we er zuinig mee om en zijn we goed beschermd tegen overlast. Ik wil eraan bijdragen dat dat goed gebeurt. Niet alleen voor nu, maar ook voor toekomstige generaties.
Bij Water Natuurlijk voel ik me thuis, omdat Water Natuurlijk breder kijkt dan alleen water. Water Natuurlijk verbindt schoon water, voldoende water en veiligheid ook aan recreatie. Water Natuurlijk legt de verbinding met ruimtelijke opgaven. Water Natuurlijk heeft ook oog voor behoud van waterstaatkundig erfgoed.
Afgelopen zomer hebben we gemerkt wat er gebeurt als er een watertekort is. Steden krijgen in de zomer steeds meer te maken met hittestress. Ik wil me ervoor inzetten dat het waterschap meewerkt aan oplossingen hiervoor, zodat de steden leefbaar blijven. Zeker omdat steden groeien.
Tot slot wil ik bereiken dat water meer gaat leven in Drents Overijsselse Delta. Schoon water, voldoende water en waterveiligheid zijn vanzelfsprekend in Nederland. Toch is het heel bijzonder. Met de klimaatverandering nemen de risico’s van overstroming en droogte toe. Ik vind daarom dat het werk van het waterschap dichter bij de inwoners van dorpen en steden moet komen.
Van oorsprong ben ik stedenbouwkundige. Afgestudeerd op plannen maken met publieksparticipatie, omdat ik geloof in het bouwen op betrokkenheid van burgers. Dat heb ik ook in de praktijk mogen brengen als wethouder duurzaamheid in mijn woonplaats Deventer. De windmolens in Deventer langs de A1 staan op mijn naam. Voordien heb ik als projectleider het werk van het waterschap leren kennen als projectleider van twee grote Ruimte voor de Rivier projecten, in Kampen en in Zutphen, waar we waterveiligheid hebben gecombineerd met nieuwe ecologische en recreatieve waarden. In de laatste vier jaar ben ik ook lid van het waterschapsbestuur geweest namens het bedrijfsleven. Dat is helemaal niet vreemd, want we hebben ook van die kant hard getrokken aan duurzaamheid en innovatie.
Enorm bezorgd ben ik over de aanslag die we op onze planeet plegen. Klimaatverandering wordt een giga probleem voor onze kleinkinderen. Zijn zullen de rekening betalen, tenzij we nu zelf actie ondernemen. Ik vind het onbestaanbaar dat een laaggelegen land als Nederland, ernstig bedreigd door een stijgende zeespiegel achteraan loopt met het nemen van maatregelen. We kunnen, zeker in het waterschap, er veel aan doen om ons landschap klimaatadaptief te maken, we kunnen innovatief zijn bij het vinden van watergerelateerde energieoplossingen, we kunnen een flinke bijdrage leveren aan de transitie. En tegelijk zorgen voor een rijker landschap.
Ik stel als lijstduwer graag mijn naam, en mijn kennis en creativiteit beschikbaar voor Water Natuurlijk. Omdat ik graag wil dat onze kleinkinderen ooit trots op ons kunnen zijn.
Ik ben Jelmer Kloosterman en woon met mijn gezin in Zwolle Zuid. Ik ben assetmanager bij een woningcorporatie. In mijn vrije tijd ben ik graag aan het hardlopen, schaatsen of fietsen.
In Nederland hebben we het waterbeheer goed voor elkaar, maar het is belangrijk om te blijven inzetten op vernieuwing. Zowel aan de technische kant, bij bijvoorbeeld waterzuivering, maar ook bestuurlijk en organisatorisch. Gaat het waterschap met de tijd mee? Is het waterschap transparant genoeg? Ook als het goed gaat, zijn innovatie en het goed samenwerken met andere partijen van groot belang. Omdat water van zo’n groot belang is voor de kwaliteit van ons leven is het van belang dat hier veel aandacht voor is.
Er moet blijvend aandacht zijn voor vernieuwing op het gebied van waterzuivering en het zorgen voor duurzame oplossingen in de hele waterketen. Daarvoor is het nodig dat alle betrokken partijen goed samenwerken. Daarnaast wil ik graag dat het waterschap inwoners en bedrijven stimuleert en beloont om een bijdrage te leveren aan een beter watersysteem.

Naast dat ik gehuwd ben en drie kinderen heb, ben ik erg actief, maar gepensioneerd. Actief vooral met bestuurlijke functies, in ‘groene maatschappelijke zaken en organisaties’. Ik woon in Hasselt, vlak bij mijn geboorteplaats Zwartsluis, en voel me plattelander met ‘wereldervaring’: in mijn werkzame leven heb ik op diverse plekken in Europa en Amerika projecten en activiteiten gedaan, vooral met natuur en water verbonden. In mijn vrije tijd kan ik fietsend erg genieten van mijn leefomgeving, maar al fietsend zien we ook veel van onze vakantieoorden.
M’n leven lang – anno 2018 ben ik 66 jaar – heb ik me al voor landschap, natuur en omgeving inspanningen geleverd om daarvan het moois en behoudenswaarde te laten voortbestaan. Later is dat ook beroepshalve gedaan en via kennisoverdracht (lezingen, excursies, schrijven, lesgeven) timmer in graag aan de weg. Die drijfveer komt vast van mijn ouders, waarvan mijn vader in menig opzicht mijn voorbeeld was. Door opvoeding en opleiding heb ik een fijne ondergrond gekregen om me te blijven inzetten voor datgene dat nauwelijks zelf een stem heeft…..
In de komende tijd zal ik me blijven sterk maken om onze relatie als mens met water nog duurzamer te maken, dat we veel bewuster leren omgaan met de toenemende water-extremen als hoogwater (= onveiligheid), extreem laagwater (watertekort, denk aan drinkwater, leef- en vaarwater). Omgaan met water is niet vrijblijvend en is geen ‘academische kwestie’, maar een zaak die ons steeds meer gaat raken. Ik draag dat uit en zal dat blijven doen, hopelijk aan de tafel bij waterschappen, want zij dragen als geen ander primair de verantwoordelijkheid daartoe.
Geboren in een tuinbouwmilieu en aanvankelijk opgeleid aan de Rijks Middelbare Tuinbouwschool (Nijmegen) ben ik later Theologie gaan studeren (RU Utrecht) en gemeentepredikant geworden (PKN) in achtereenvolgens Leersum en Overlangbroek, Lemele, Wijhe en Staphorst, waar Cora en ik vanaf 2005 met plezier wonen. Ik heb als predikant altijd een sterke affiniteit met maatschappij, leefomgeving en milieu gevoeld, vanuit de gedachte van ‘rentmeesterschap’; dat werd sterk gevoed door een beweging in de kerken vanaf de negentiger jaren, die zich sterk maakt voor gerechtigheid, vrede en de heelheid van de schepping (Justice, Peace and Integrity of Creation): de groene planeet aarde is een kwetsbaar organisme, geleend van onze kinderen. Met zorgvuldig waterbeheer staan we letterlijk ‘aan de bron’.
In de plaatsen waar we eerder woonden was de activiteit van de waterschappen altijd dichtbij. Zoals in Lemele (1988-1996), waar de gekanaliseerde Regge weer ging meanderen; of in Wijhe (1996-2005), waar de rivier de ruimte kreeg en recentelijk ook in Staphorst, waar het zuivere kwelwater in de Olde Maten de kans weer krijgt de diversiteit van flora en fauna te dienen, omdat afvoerwater van elders gescheiden wordt gehouden. Tijd en gelegenheid om me daadwerkelijk met bestuurszaken als deze bezig te houden vond ik echter niet, het liet zich moeilijk combineren met mijn werk. Per 1 januari 2018 ben ik echter part-time gaan werken, zodat die ruimte er nu wel is.
Wat spelen met water en zand voor een kind is, zo kunnen ook volwassenen niet zonder een band met die oerelementen, al komt daar dan verantwoordelijkheid bij. Verantwoordelijk voor veiligheid tegen het water, maar ook verantwoordelijkheid voor veiligheid bij het gebruik van water. Geen stille vervuiling door medicijnresten of te hoge waarden aan uitgespoelde meststoffen. Van louter exploitatie en efficiency moet natuurbeheer steeds meer bewegen richting zorg, gezondheid, schoonheid en duurzaamheid. Alleen met oog voor de diversiteit is de (ge)heelheid gediend. Elke burger betrekken bij de groen-blauwe ruimte acht ik essentieel. Alleen door elkaar te betrekken bij een transitie die de leefbaarheid op deze planeet vraagt, kunnen we samen de motivatie en de bereidheid vinden het echt anders te doen.

Mijn naam is Roelie Wezemer en ben een geboren en getogen Zwollenaar. Samen met mijn partner woon ik in Stadshagen. Ik heb Antropologie en Ontwikkelingsstudies gestudeerd in Nijmegen en Amsterdam. Ik werk bij het ministerie van Justitie en Veiligheid als medewerker behandelen en ontwikkelen. In mijn vrije tijd schrijf ik verhalen voor kinderen, zing ik in een popkoor en probeer ik ook nog wat te sporten.
Tijdens mijn studie heb ik geleerd hoe schaars en kostbaar schoon water is. Voor steeds meer mensen op deze planeet is dat een luxeproduct. In Nederland hebben we gelukkig de beschikking over voldoende en schoon water, en is het water in onze sloten en andere wateren van redelijk goede kwaliteit, maar daar moeten we wel wat voor doen. Helemaal als we er voor willen zorgen dat dit, gelet op klimaatverandering, in de toekomst ook nog zo is. Dit kan niet los gezien worden van duurzaam waterbeheer. We moeten enerzijds kijken naar innovaties om watergebruik steeds duurzamer te maken, maar ons anderzijds ook richten op houding en gedrag van consumenten.
Water Natuurlijk heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan en maakt zich sterk voor mens, dier en natuur. Een onafhankelijke waterschapspartij met groene idealen. Daar zet ik me graag voor in!
Ik ben Cees Zoon. Ik woon al jarenlang in Witharen, in het buitengebied van Ommen. In Wageningen, waar ik biologie en hydrologie studeerde, zocht ik al naar het historisch verband tussen menselijk handelen en natuur. Ik mag daarover in heel Nederland adviseren, waarbij ik altijd de waterschappen tegenkom. Die hebben, al voor mijn tijd, het meeste watererfgoed uitgepoetst. Nut en efficientie voerden toen de boventoon, waar bewoners en gebruikers tegenwoordig ook herkenbaar landschap en natuur willen zien. Afgelopen jaar heb ik dat weer gemerkt bij ons buurtproject ”de Verborgen vaart van Ommerschans”.
Ik denk dat het natuurlijke watersysteem een voorbeeld kan zijn voor ons kunstmatige watersysteem. Vasthouden van regenwater in bossen en venen kan door ons nagebootst worden in sloten en op de erven; de meanders van een beek vormen een uitgebalanceerde weerstand tegen te snel wegstromen, zoals wij met onze stuwen proberen te doen. Daar ligt de sleutel tot aanpassing aan het veranderende klimaat.
In mijn ogen mag het waterschap, dat het water als de beste kent, hierbij iets meer het voortouw nemen. Er gebeurt nog te weinig en het gaat te langzaam. Daarom heb ik me ook aangesloten bij Water Natuurlijk, dat streeft naar meer kwaliteit en beleefbaarheid rondom ons water.
Door mijn aan het openbaar bestuur gelieerde loopbaan en mijn jarenlange ervaring als raadslid c.q. fractievoorzitter van de voormalige gemeente Dwingeloo, alsmede mijn overige maatschappelijke functies acht ik mij in staat een goede invulling van de functie van fractielid te geven. Van 2010 tot 2018 vervulde ik met veel inzet voor de Partij van de Arbeid de functie van wethouder van de gemeente Assen.
Daarvoor was ik werkzaam als hoofd van de stafafdeling Kabinet van de commissaris van de Koningin in Drenthe. Bij de provincie Drenthe heb ik vanuit mijn positie een grote betrokkenheid bij de bestuurlijke activiteiten van het college van Gedeputeerde Staten en van Provinciale Staten. Sparringpartner te zijn van zowel de commissaris als het gehele college vroeg voortdurend om een strategisch vermogen goede politieke inschattingen te maken. In de periode van voorzitter van de ondernemingsraad van de provincie Drenthe bestond er een sterke bemoeienis met de bedrijfsvoering en enkele grootschalige reorganisaties zijn zonder problemen tot een succes verworden. Ik beschik over een gedegen netwerk en weet die ook te benutten.
Als doelstelling kies ik voor een open en integere bestuursstijl, gericht op het enthousiasmeren en motiveren van mensen. Ik ben gemakkelijk in de omgang en hecht veel waarde aan een goede werksfeer. Daar waar mogelijk geef ik de medewerkers alle ruimte en ik acht functionele en persoonlijke ontwikkeling voorwaarde voor een kwalitatief goed product. Een mensgerichte benadering geniet bij mij prioriteit, maar combineer ik met een zakelijke aanpak om gestelde doelen te bereiken.
Als wethouder van Assen heb ik mij toevertrouwde dossiers op een waardige mannier weten te behartigen (bezuinigen en investeren) en heb ik de belangen van Assen regelmatig in plaatselijke/regionale en landelijke media weten uit te dragen. De wisselwerking met de gemeenteraad ging mij goed af.
In een test naar mijn persoonlijke eigenschappen is onder andere het volgende vastgesteld:
Albert is consciëntieus en heeft verantwoordelijkheidsgevoel;
Albert doet wat gedaan moet worden;
Albert zal de mensheid in het algemeen van dienst willen zijn.
Albert is realistisch en betrouwbaar en heeft een grote toewijding;
Albert zal de dingen waar hij goed is als normaal beschouwen;
Albert staat wantrouwend tegenover bedoelingen die achter een glimlach verborgen gaan;
Albert kan niet tegen onrechtvaardigheid;
Albert is erg begaan met het welzijn van mensen om hem heen;
Albert is extra gevoelig voor de persoonlijke behoeften van een ander;
Persoonlijke motivatie om actief te worden binnen het waterschap: Ik wil er alles aan doen om een goede balans te vinden in het waterbeheer, waardoor met droge voeten kan worden gewoond maar ook voldoende vochtig om de muziek van vogels te kunnen blijven horen. Daarnaast verdient een schoon oppervlaktewater alle inzet. Zoveel mogelijk voorkomen van bestrijdingsmiddelen, medicijnen en/of andere schadelijke stoffen in de natuur en daardoor in het grondwater en opervaktewater.
Ik ben Tjoek, een gedreven en to-the-point persoon met aandacht voor wat er leeft. Ik heb mij gekandideerd voor het waterschap omdat ik het belangrijk vindt dat er vanuit verschillende achtergronden naar ons watermanagement wordt gekeken. Vanuit mijn intrinsieke motivatie vind ik het belangrijk om een maatschappelijke bijdrage te leveren en het politieke speelveld past daar voor mij het beste bij.
In het dagelijks leven woon ik in Deventer, waar ik raadsopvolger ben namens de D66 fractie in de gemeenteraad. Een coalitie met onder andere PvdA en GroenLinks, een samenwerking die ik bij WaterNatuurlijk ook sterk terug zie.
Ik werk bij CaseWare Nederland in Apeldoorn als accountmanager. CaseWare ontwikkelt financiële rapportagesoftware. Iets dat goed bij mij past, want werken met cijfers ligt mij goed. Vanuit mijn commerciële rol doe ik veel ervaring op met het luisteren en begrijpen van complexe vraagstukken en het helder en to-the-point uitleggen van soms complexe oplossingen. Die ervaring wil ik ook graag voor het waterschap inzetten. Het waterschap staat als bestuurslaag qua gevoel het verst af van inwoners, terwijl we er indirect toch veel mee te maken hebben. Het op een heldere manier uitleggen hoort wat mij betreft ten alle tijden bij je verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger.
Binnen het waterschap wil ik graag inzetten op onderwerpen die mij en de toekomst generaties enorm raken, zoals het voorkomen van microplastics en medicijnresten in water, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Maar ook vind ik het belangrijk dat het beheer van water hand-in-hand gaat met ruimte voor recreatie en vind ik dat het waterschap als politiek orgaan ook volwaardig democratisch en transparant moet zijn. Het gaat tenslotte om ons landschap, onze veiligheid en waterkwaliteit.
Rond de millenniumwisseling ben ik met mijn gezin aan de rand van Zwolle-Zuid gaan wonen. Stad, water en natuur hebben mij hierheen gelokt. Na 20 jaar actief te zijn geweest als belangenbehartiger voor de sportvisserij in de rol van directeur waarbij ik mij heb bezig gehouden met visstand-beheer en recreatief medegebruik ben ik sinds kort (weer) werkzaam als Boswachter bij Staatsbosbeheer.
Mijn hobby’s en interesses hebben veelal te maken met ‘buiten’ en de puurheid van smaakbeleving. ‘Weer en klimaat’ is al meer dan 30 jaar een grote passie van mij. De kennis die ik daarbij heb opgedaan door zelfstudie is goed bruikbaar in discussies en meningsvorming omtrent klimaatsverandering. De smaakbeleving is gelegen in het verdiepen in de authenticiteit van producten en dan met name die van speciaal bieren waarbij water een belangrijkste grondstof is. De afgelopen jaren heb ik mij als bestuurslid ingezet voor de regio Oost van Water Natuurlijk. Die regio zorgt voor een verbinding tussen de fracties van Water Natuur in de regio en het landelijk bestuur.
Mijn belangstelling voor water komt voort uit mijn passie en vooral de zorg voor onze leefomgeving en dan met name de natuur. Als bewoner van een Zwolse wijk begrensd met een dijk om het water te keren realiseer ik mij regelmatig hoe belangrijk waterveiligheid kan zijn. Omdat water onderdeel uitmaakt van onze leefomgeving is ook de beleving van water belangrijk. Of het nu gaat om het dagelijkse rondje met de hond of om ’s avonds na je werk nog even aan de waterkant te genieten met een vishengel vanaf een mooie oever, het (recreatief) medegebruik moet goed geregeld zijn. Buiten de stad is het grondgebruik voor een belangrijk deel in handen van landbouw en natuur. Als verbinder zie ik daar kansen voor meer samenwerking met als inzet het water slimmer te bergen en onnodige afvoer te voorkomen. Samenwerken aan een robuuste waterhuishouding waar niet alleen aandacht is voor traditioneel noodzakelijke functies maar ook ruimte is voor beleving en recreatief medegebruik, dat is waar ik voor ga!
Ik ben Anna Veldhoen woon sinds 2014 woon ik samen met mijn man Rudy in Deventer. Daar werk ik bij een ingenieursbureau als afvalwatertechnoloog, projectleider en teamleider. Ik ben opgegroeid in Apeldoorn en heb in Wageningen milieuwetenschappen gestudeerd. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten om te wandelen, fietsen of zwemmen.
Rode draad in de keuzes die ik tot nu toe in mijn carrière heb gemaakt, is dat ik me graag wil inzetten om de staat van ons milieu en leefomgeving te verbeteren. Dan denk ik aan het verbeteren van de waterkwaliteit, het beperken van klimaatverandering (en het omgaan met de gevolgen!) en het behouden van biodiversiteit. Dit zijn allemaal thema’s waarbij het waterschap een directe rol kan spelen, bijvoorbeeld door bij afvalwaterzuivering te streven naar verdere verbetering van de kwaliteit van het gezuiverde water, het terugwinnen van grondstoffen en energieneutraliteit. Daar zet ik me graag voor in.
Ik zie de belangrijke functie die het waterecosysteem heeft voor de wereld waarin wij leven, maar vind ik het ook belangrijk te kunnen genieten van het landschap en de rol die water daar in speelt. Ik hoop dat met mij veel inwoners dat kunnen beleven. Daarnaast wil ik graag laten zien dat het waterschap er is voor iedereen, zeker ook voor toekomstige generaties.

Samen met mijn vriendin Ineke Vos en onze jongste zoon Lars leef ik met veel plezier aan de rand van de Bentpolder in Vollenhove. In 1998 hebben we hier aan den lijve ondervonden hoe belangrijk ons watersysteem is. Door de hoogwatercrisis waren wij bijna genoodzaakt te evacueren. We hebben destijds een heuse evacuatiebrief ontvangen van de gemeente. De impact van zo’n brief gun ik niemand, maar laat wel zien welke risico’s wij lopen door te bouwen in laaggelegen waterrijke (veen)gebieden. Het maakte ook duidelijk dat werken aan water van alle tijden is en altijd doorgaat. Mijn alweer 35 jaar werkzame leven bij diverse waterschappen bevestigt dit en heeft mij doen beseffen dat werken aan water geen hobby is. Werken aan water is nooit af. Dat is mijn overtuiging.
Waterveiligheid, waterkwantiteit en waterkwaliteit zijn brede begrippen. Overstromingen, droogte, schoon, gezond en natuurlijk water in zowel landelijk als stedelijk gebied spreekt meer. Dit zijn de thema’s waar ik als civiel technicus affiniteit mee heb en de komende periode zichtbaar op wil inzetten. Zichtbare resultaten wil halen met als ultieme doel onze leefomgeving toekomstbestendig in te richten. Niet allen voor mezelf aan die rand van de Bentpolder, maar voor iedereen die in het beheergebied van WDOD woont, werkt, recreëert of bezoekt. Voor onze generatie én voor de generaties na ons. Een beheersgebied wat er toe doet, met grote belangen voor natuur, stedelijk en landelijk gebied, recreatief gebruik en natuurlijk economische belangen. Een totaalplaatje met water als allesomvattend bindend belang. Alleen door hier actief samen aan te werken worden die zichtbare resultaten gehaald. Zo zie ik dat.
Nadrukkelijk kiezen voor zichtbare initiatieven voor herstel van biodiversiteit. Waar en op welke manieren kan het waterschap een duurzame bijdrage leveren aan dit herstel? Dat zijn vragen waar ik me de komende periode nadrukkelijk op wil richten. Ik vind dat het waterschap hier prominenter op moet inzetten en leidend moet zijn. Met als doel goed ecologisch functionerende watersystemen. Thema’s als ruimtelijke adaptatie, duurzaamheid en biodiversiteit spelen hierbij een grote rol. Dat vraagt een brede benadering en daar waar noodzakelijk anders denken als gebruikelijk. Samenwerken met de natuur. Dat drijft mij.
Volgend jaar ben ik 35 jaar getrouwd met Martha. We hebben 3 zonen en 2 kleinkinderen. We wonen al 25 jaar in Meppel en sinds een jaar geleden weer met zijn tweeën. Mijn vader was een akkerbouwer in de Drents Groningse Veenkoloniën. Na de middelbare school heb ik cultuurtechniek en algemene agrarische economie gestudeerd in Wageningen. Waterbeheersing was een van mijn hoofdvakken. Daarnaast heb ik mij tijdens mijn afstuderen bezig gehouden met de betekenis van energie voor onze welvaart en heb ik me verdiept in het model van de club van Rome. Een belangrijk aspect voor mij in mijn leven is vooruit kijken en het bewustzijn dat kleine stappen het begin zijn van verandering. Het kan daarbij om iets simpels gaan als de richting van een dakhelling in een bestemmingsplan als je een duurzame en energie neutrale woonwijk wilt realiseren. Als lid van de gemeenteraad in Meppel heb ik geprobeerd om met kleine wijzigingen een structurele verandering te realiseren.
In mijn professionele leven heb ik bij 2 werkgevers gewerkt. 12,5 jaar bij de Agrarische Hogeschool in Leeuwarden. Naast het verzorgen van onderwijs op het gebied van water, bodem en milieu was ik voorzitter in de medezeggenschap. Maar ik heb me ook ingezet om de kennis in de school niet alleen voor onderwijs te gebruiken maar ook opdrachten uit te voeren voor bedrijven en overheden. Later ben ik gaan werken voor de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw, die fuseerde tot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Daar heb ik allerlei management functies vervuld, in directie en staf en ben nu betrokken bij een proces om van de NVWA een moderne organisatie te maken.
Naast mijn werk heb ik allerlei maatschappelijke taken vervuld. Van voorzitter van de medezeggenschapsraad van de Hogeschool, leider van een voetbalteam van één van mijn zoons, bestuurslid van een vakorganisatie, bestuurslid van D66 Leeuwarden, bestuurslid van personeelsverenigingen, raadslid en commissielid van de gemeente Meppel, Lid van een geschillencommissie arbeidsaangelegenheden in het MBO.
Verder hou ik van de gezelligheid van het familieleven, rij ik graag rond op de racefiets in het mooie gebied van ons waterschap en verbouw ik allerlei groenten op de volkstuin.
Het waterschap vervult een steeds belangrijkere functie in onze samenleving. Het gaat niet alleen meer om de droge voeten en schoon water: duurzaamheid, klimaat en natuur worden steeds belangrijker en vragen om een steeds grotere betrokkenheid van burgers bij de besluitvorming. Het waterschap als overheidsorgaan wordt steeds belangrijker en daar wil ik graag bij betrokken zijn. Een plek in algemeen bestuur biedt die mogelijkheid.
Steeds meer raak ik overtuigd dat duurzaamheid en klimaatverandering van groot belang is voor onze toekomst en die van onze (klein)kinderen. Ook in het gebied van ons waterschap moet een grote verandering plaatsvinden. Die verandering kan alleen plaatsvinden als we een goede balans vinden tussen de verschillende belangen die spelen in ons gebied. De belangrijkste uitdaging die ik zie is om tegenstellingen te overbruggen.
Vanaf 2001 ben ik bestuurslid van het waterschap, eerst op persoonlijke titel ondersteund door de natuur- en milieuorganisaties en vanaf de oprichting in 2008 als lid van Water Natuurlijk. Daarnaast ben ik voorzitter van WN Regio Oost. Ik ben ecoloog en beleidsmedewerker natuur en milieu bij de provincie Overijssel (agrarisch natuurbeheer, actieplan weidevogels en Natura 2000). Ik ben (mede)schrijver van het boek “Vogels van Nationaal Park Weerribben-Wieden”.
Ik vind het belangrijk dat de belangen van natuur, landschap en milieu een stevige plek krijgen in het waterschapsbestuur. De kwaliteit van water en het peilbeheer zijn in belangrijke mate bepalend voor de ontwikkeling van natuurwaarden en een mooie leefomgeving. Nog te veel en te vaak domineren economische krachten. Met meer aandacht voor schoon water en ecologie is bij het waterschap nog veel te winnen.
Samen met betrokken partijen en bewoners wil ik mij inzetten voor schoon water, natuur en landschap en ruimte voor beleving, onder andere wandelen, vissen, zwemmen, schaatsen. De komende jaren zijn de belangrijkste thema’s voor mij: inspelen op de klimaatverandering (meer ruimte voor water), het versterken van de biodiversiteit (bloemrijke linten langs watergangen en sluiten van kringlopen) en naar een energieneutraal waterschap.
Al mijn halve leven woon ik samen met mijn man in Kampen, dicht bij de IJssel. Ik ben zelfstandig ondernemer, en werk als adviseur strategische communicatie en projectmanager, voornamelijk voor not-for-profitorganisaties. Naast mijn werk en mijn studies (rechten en recht, bestuur en management) ben ik ook altijd actief geweest als vrijwilliger. Zo ben ik lang regiosecretaris van D66 Overijssel geweest, en ben ik mede-oprichter en zes jaar lang voorzitter geweest van het Netwerk Flevolandse Zakenvrouwen.
Bij de waterschapsverkiezingen in 2008 ben ik betrokken geraakt bij het waterschap: als je zo dicht bij het water woont, en weet hoe hoog het water komt als de dijk zou doorbreken, dan is dat misschien ook wel logisch. Daarnaast vond ik dat het waterschapsbestuur wel een beetje democratischer en vernieuwender zou kunnen, en ook evenwichtiger samengesteld: meer vrouwen, meer mensen uit de stad.
Voor mij is Water Natuurlijk een logische keuze, omdat het een onafhankelijke waterschapspartij is, die niet is gebonden aan landelijke of lokale partijprogramma’s, maar echt kan kijken naar wat er nodig is voor waterveiligheid en vooral hoe we ons gebied mooi en groen kunnen houden. Met mijn ondernemersachtergrond heb ik daarbij zeker oog voor de economische kant.
Water Natuurlijk staat ook voor meer openheid, iets waarvoor ik me de afgelopen jaren heb ingezet, sinds 2014 als fractievoorzitter. Er is al het nodige verbeterd, maar het zou nog altijd beter kunnen. Ik vind dat het waterschap eerder en beter de inwoners van Drents Overijsselse Delta moet betrekken bij alle beslissingen die de komende jaren nodig zijn. Het is nu meer dan ooit nodig om de inwoners van het op één na grootste waterschap goed te betrekken bij alles wat er –ook door de klimaatveranderingen- op ons afkomt!