“Wat vindt Water Natuurlijk van het gevonden gif in de Drentse natuur?”

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Een inwoner van Drenthe stelde ons deze vraag. De aanleiding is een persbericht van Natuurmonumenten en Meten=Weten, een bewonersorganisatie in Westerveld die de problemen rond bestrijdingsmiddelen in de publiciteit probeert te brengen.


Dat is begin deze maand opnieuw gelukt: veel media hebben aandacht besteed aan het veld- en laboratoriumonderzoek dat -op basis van monsterneming door Meten=Weten, Natuurmonumenten en het Drents Landschap- is gedaan naar bestrijdingsmiddelen in planten en in mest van grazers als schapen en runderen in acht Drentse natuurgebieden.

Herkomst niet altijd duidelijk

Tot diep in deze natuurgebieden werden 32 chemische stoffen aangetoond die volgens de onderzoekers afkomstig zijn uit bestrijdingsmiddelen. Dat is natuurlijk een zorgwekkende conclusie, omdat dergelijke stoffen van invloed zijn op de biodiversiteit. De grote vraag is waar die stoffen precies vandaan komen. Een deel komt waarschijnlijk van vlooienbanden, muggenspray, conserveermiddelen, brandstoffen of -inmiddels- verboden bestrijdingsmiddelen, een groot deel is te linken aan landbouwkundig gebruik.

Signaalfunctie

Water Natuurlijk ziet het onderzoek als een belangrijk signaal, dat opgevolgd zou moeten worden door een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Daar pleit Meten=Weten zelf ook voor: zo kan de herkomst van de stoffen goed worden onderzocht en kan mogelijk een oorzakelijk verband tussen de aangetroffen pesticiden en insectensterfte aantonen.
Water Natuurlijk vindt dat consumenten én agrariërs zich ondertussen bewust moeten zijn van de schadelijkheid van chemische stoffen, en proberen het gebruik uit te bannen, of in elk geval zoveel mogelijk te beperken. Dat is beter voor de biodiversiteit, voor de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater en daarmee uiteindelijk ook voor de gezondheid van mensen.

Meer informatie: metenweten.com

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline reacties
Bekijk alle reacties
Hans Ancher
Gast
Hans Ancher
13 juni 2020 09:35

Het is zondermeer een goede zaak dat burgers zich zorgen maken over de natuur en daarmee samenhangend hun eigen gezondheid. Uit het onderzoek van meten=weten blijkt dat allerlei gifstoffen tot diep in de natuur zijn doorgedrongen.
Uitstekend dat Water Natuurlijk hier aandacht aan geeft. Ik zou het op prijs stellen als Water Natuurlijk het water ook onderzoekt op gifstoffen.