Genieten

Iedereen moet van water en natuur kunnen genieten. Water kom je immers overal tegen, binnen èn buiten de stad. Veel recreatie vindt op en rondom water plaats, waar tevens veel cultuurhistorisch erfgoed te vinden is.

Waterschappen bezitten veel grond langs sloten en andere watergangen. Water Natuurlijk wil dat deze paden en dijken toegankelijk zijn voor wandelaars, fietsers, vaarders, zwemmers, schaatsers, vissers en ander recreatief medegebruik. Ook de bijzondere gemalen en ander watererfgoed moet worden gekoesterd en toegankelijk worden gemaakt. Alleen in uitzonderingsgevallen zou die toegang beperkt kunnen worden, bijvoorbeeld in een kwetsbaar natuurgebied.

Door gebieden slim in te richten kan water ook verschillende doelen dienen. Zo kan je recreatiegebieden ook inzetten als bergingsgebieden. Dit helpt ook om de kennis over water bij jong en oud te vergroten.

Water Natuurlijk vindt ook dat de waterschappen moeten meewerken aan verzoeken om zwemmen in open water mogelijk te maken Het zwemwater moet ecologisch van goede kwaliteit, veilig en aantrekkelijk zijn.

Acties

  • Waterschapgebieden en eigendommen toegankelijk zijn recreatief gebruik. Dat geldt ook voor recreatie op het water
  • Herstel van landschap door meandering van beken en heropening van gedempte stadsgrachten
  • Ons unieke Water-erfgoed behouden en toegankelijk maken
  • Slimmere inrichting van het buitengebied door bijvoorbeeld natuur- en recreatiegebieden in te zetten als bergingsgebieden, en andersom
  • Water in de stad gebruiken als bron van biodiversiteit, groen, schaduw, plezier en ontspanning
  • Educatie en voorlichting om de kennis van het lokale watersysteem te bevorderen
  • Veilig en gezond zwemmen in open water waar dat mogelijk is