Nieuw bestuur, nieuwe plannen
Sinds 1 juni is Drents Overijsselse Delta een zelfstandige regio binnen Water Natuurlijk, met een nieuw regiobestuur. Op 18 juli brainstormden bestuur en fractie over de visie en strategie voor de komende jaren.
Sinds 1 juni is Drents Overijsselse Delta een zelfstandige regio binnen Water Natuurlijk, met een nieuw regiobestuur. Op 18 juli brainstormden bestuur en fractie over de visie en strategie voor de komende jaren.
Voor het dijkversterkingsproject Zwolle-Olst is compensatie nodig voor de negatieve effecten op de natuur en de stikstofemissies als gevolg van het project. In de vergadering van het Algemeen Bestuur van 16 juli steunde Water Natuurlijk het kredietvoorstel voor natuurcompensatie en het verkrijgen van stikstofrechten.
Fractievoorzitter Esmée Pater heeft tijdens de AB vergadering van 16 juli namens Water Natuurlijk een betoog gehouden over het voorstel om vervroegd een voorschot voor het realisatiekrediet Wind Kampen mogelijk te maken.
Water Natuurlijk heeft ingestemd met het procesvoorstel van portefeuillehouder Dirk-Siert Schoonman om de Watervisie te evalueren via een midterm-review. Fractievoorzitter Esmée Pater maakte duidelijk dat Water Natuurlijk hecht aan zorgvuldigheid, zeker als er aanpassingen nodig zouden zijn.
Op de AB-agenda van 25 juni stonden belangrijke onderwerpen. Vice-fractievoorzitter Amke Vrielink sprak over de jaarstukken 2023, de bestuursrapportage van het eerste kwartaal van 2024 en de begrotingsbrief 2025. Aandachtpunten zijn het bestuurlijke besluitvormingsproces, de invoering van de duurzaamheidsrapportage en de tevredenheid van de inwoners. De Water Natuurlijk-fractie heeft ook zorgen uitgesproken: over de koers van de coalitie, de KRW-doelen, het personeelstekort en de informatiebeveiliging.
Water Natuurlijk heeft de projectorganisatie complimenten gegeven over het Voorkeursalternatief Veilige Vecht. De fractie is blij met de manier waarop de omgeving is meegenomen en ook met de verschillende innovatietrajecten die in dit project worden meegenomen. Dat is niet alleen goed voor een vermindering van de kosten, maar ook belangrijk voor het behoud van biodiversiteit en gebiedseigen kenmerken.
Te duur en niet meer nodig: dat was de reden waarom er 4 juni geen kredietaanvraag op de agenda van het Algemeen Bestuur stond, maar een voorstel om de geplande en al voorbereide CO2-afvang op de rioolwaterzuivering in Echten niet te realiseren. Een niet al te helder onderbouwd voorstel waarover Water Natuurlijk ernstig teleurgesteld was.
Het waterschap heeft plannen voor de inrichting van kanaal De Dedemsvaart, Hasselt/Nieuwleusen. Onderzocht wordt hoe het kanaal anders kan worden ingericht om beter voorbereid te zijn op wateroverlast of droogte. Ook onderzoekt het waterschap hoe de waterkwaliteit kan worden verbeterd, onder andere door het aanleggen van natuurvriendelijke oevers. Een brief van het Dagelijks Bestuur aan het Algemeen Bestuur was voor Water Natuurlijk aanleiding tot vragen.
Tijdens de bestuursvergadering van 4 juni heeft Matthijs Jansen namens de fractie aandacht gevraagd voor het ingekomen stuk ‘Tussenevaluatie biodiversiteit 2024’. De tussenevaluatie stond geagendeerd als ingekomen stuk . Dit betekent dat tijdens de vergadering geen tijd is gereserveerd om het stuk uitgebreid te bespreken. Dankzij het verzoek van Water Natuurlijk komt het onderwerp ‘Biodiversiteit’ op een volgende vergadering als bespreekonderwerp terug.
Met ingang van 1 juni 2024 is Drents Overijsselse Delta een zelfstandige regio binnen Water Natuurlijk. Het besluit dat de leden in Drents Overijsselse Delta afgelopen december hebben genomen, is door de landelijke Algemene Ledenvergadering van 25 mei geformaliseerd. Daarmee is ook Vechtstromen nu een zelfstandige regio.