Studenten adviseren over de Vecht

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Met een fietspad dat energie opwekt en duurzame horeca met een duurzame speeltuin bij de Vecht, zijn studenten van het Meander College de winnaars van de wedstrijd voor “adviseurs van de toekomst” over de toekomst van de Vecht. De uitvoering van een buurtonderzoek gaf de doorslag bij de boordeling door de jury.


Een van juryleden bij deze wedstrijd voor middelbare scholen in Zwolle was Hans de Jong van Water Natuurlijk, die loco-dijkgraaf van Waterschap Groot Salland is. De overige juryleden waren Ed Anker (wethouder in Zwolle), Bert van den Assem (communicatie provincie Overijssel) en Hans Beek (Staatsbosbeheer).

Appels en peren

De jongeren zijn een aantal weken zowel binnen als buiten de school bezig geweest met verschillende ‘uitdagingen’ rond de Vecht. De jongeren hebben het de jury heel moeilijk gemaakt door hun grote inzet, originaliteit en fantasie, al had de jury het zichzelf ook moeilijk gemaakt. “We hebben wel erg verschillende opdrachten geformuleerd” aldus Hans de Jong. “Van een beheerplan voor de monding Oude Radewijkerbeek, tot een product waarmee je het karakter en het gevoel van het Vechtdal kunt overbrengen. Daardoor was het wel een beetje appels met peren vergelijken.”

Duurzaamheid en draagvlakonderzoek

Uiteindelijk kwamen de studenten van “Meander Flow adviseurs” als winnaars uit de bus. Hun idee omvat een fietspad dat energie opwekt via piezo-electrische kristallen (het systeem van de aansteker) om het pad alleen maar te verlichten als er verkeer is. Daarnaast is een ontwerp opgesteld voor duurzame horeca met een duurzame speeltuin bij de Vecht. Hans de Jong: “De doorslag gaf dat de studenten een echt buurtonderzoek hebben uitgevoerd bij omwonenden over hun plannen. Het goed betrekken van de omgeving bij plannen is onmisbaar als je adviezen opstelt. Dat hebben deze studenten prima begrepen.”
Overigens kozen de meeste bewoners die aan het onderzoek meewerkten, voor het handhaven van de huidige rust.