Waterschap vertelt wel wat het doet, maar niet wat daarmee wordt bereikt

Als Water Natuurlijk willen we graag goed zicht hebben op de effecten zijn van het waterschapswerk op onderwerpen als veiligheid, gezondheid, natuur en landschap. Om dat goed te kunnen controleren is het belangrijk dat ook die gegevens worden opgenomen in de periodieke verantwoordingsrapportages, zoals het jaarverslag. Een amendement van de fractie hiervoor kreeg geen meerderheid.
Op de volle agenda van de AB-vergadering van 8 april stond onder meer de actualisering van diverse financiële verordeningen. Zo ook de verordening Financieel beleid en beheer. In deze verordening staan de uitgangspunten en afspraken die het Algemeen Bestuur maakt met het Dagelijks Bestuur over het financiële beleid en de verantwoording hierover.
Niet meer actueel
In zijn bijdrage gaf Water Natuurlijk-fractielid Wilfried Gerner aan dat het goed is dat de verordeningen werden geactualiseerd. Hij deed daarbij de oproep om de volgende keer niet weer 9 jaar te wachten, maar zoiets bijvoorbeeld om de 4 jaar te doen. Lang niet alles wat in de oude verordening uit 2016 stond was immers meer actueel.
Maatschappelijke effecten
Op één belangrijk onderdeel na kon de fractie van Water Natuurlijk zich vinden in de nieuwe verordeningen. Dat onderdeel betrof het schrappen in de nieuwe verordening van het rapporteren over maatschappelijke effecten. Nu wordt alleen gerapporteerd over wat het waterschap doet, maar niet over wat het daarmee bereikt. Alle andere waterschappen nemen dit onderdeel wel op in hun verordening, maar Drents Overijsselse Delta niet.
Amendement
Samen met de ChristenUnie diende de fractie een amendement in om het rapporteren over de bereikte maatschappelijke effecten wél weer in de verordening op te nemen. Het amendement kreeg helaas geen meerderheid. Zo ontbreekt het voor de fractie, en in het verlengde daarvan de belastingbetaler, aan goed periodiek inzicht aan wat het waterschap met het publieke geld bereikt.