Water Natuurlijk blij met project hittestressvrij schoolplein

Hélène Grijseels
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonBlueskyShare

Eind oktober stuurde Hélène Grijseels een e-mail aan de fractie van Water Natuurlijk: hoe krijg ik het voor elkaar om het plein van mijn school groener maken, en zorg ik dat het ’s zomers niet meer zó heet is dat de kinderen niet meer buiten kunnen spelen? Het was het startschot voor een mooi KAS-project van het waterschap.

Hélène is directeur van basisschool De Plataan in het centrum van Meppel. Als voormalig kandidaat op de kieslijst van Water Natuurlijk wist Hélène goed dat duurzaamheid en klimaatbestendigheid hoog op de prioriteitenlijst van Water Natuurlijk én het waterschap staat. Daarom slingerde ze het probleem aan: de school is omringd door parkeerterreinen en huizen. Het schoolplein heeft tegels, steen en rubber. Het ligt de hele dag in de zon. De school heeft zelf twee kleine appelbomen geplant, maar dat is lang niet genoeg om ’s zomers de hittestress tegen te gaan. Het plein wordt zó warm dat de kinderen niet meer naar buiten kunnen tijdens het speelkwartier.

65 leerlingen aan de slag

Een mooie casus voor het waterschap, dat met verschillende projecten bijdraagt aan de Klimaatactieve (of Klimaatadaptieve) Stad, ook wel KAS genoemd. In dit geval is het ook gekoppeld aan het educatiebeleid, want zo’n 65 leerlingen van het Technasium Dingstede in Meppel maken nu plannen om het schoolplein ‘hittestress-proof’ te krijgen. Ze gaan aan de slag met het ontwerpen en inrichten van het nieuwe schoolplein, en maken een 3D-ontwerp dat ze in maart presenteren aan de basisschool en het waterschap.

Haalbaarheid

Of het ‘Plataan-plein’ daadwerkelijk wordt aangepakt met het winnende idee hangt ervan af of dit technisch en financieel haalbaar is. De fractie van Water Natuurlijk rekent in elk geval op een aantal inspirerende plannen, én op een uitnodiging om met eigen ogen te zien waar dat eerste mailtje van Hélène Grijseels toe heeft geleid.