Watersnoodramp 1825: lessen voor waterbeheer van de toekomst

FacebookBlueskyLinkedInMastodonWhatsAppEmailPrintShare

De eerste week van februari stond in het teken van leren van de Overijsselse watersnoodramp van 1825. Op 4 en 5 februari 2025 was het 200 jaar geleden dat een allesvernietigende watermassa de kustgebieden van Overijssel overspoelde. Wat kunnen we nu nog leren van deze ramp?

Het kolkende water eiste honderden slachtoffers. Complete veestapels en duizenden boerderijen en andere gebouwen werden  weggespoeld of ernstig beschadigd. De Overijsselse stormvloed van 1825 was de grootste natuurramp van de negentiende eeuw. In Noordwest-Europa.

Op 5 februari vond een watersnoodsymposium plaats over de watersnoodramp van 1825. Een kijk op de geschiedenis en ook een blik op de toekomst. Namens onze fractie waren Wilfried Gerner en Amke Vrielink aanwezig. Een veelzijdige middag waarin het belang van het werk van ons waterschap nu en in de toekomst weer benadrukt werd. Met de voorspelde zeespiegelstijging is en blijft een goede waterbeheersing van groot belang.

Podcast, archeologisch onderzoek en meer

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft samen met het Oversticht en de stichting Overijsselacademie een veelzijdig programma ingericht waarbij het belang van goed waterbeheer onder de aandacht wordt gebracht. Zo is er een podcastserie waterwolf de stormvloed van 1825, start het Oversticht met een archeologische onderzoek naar de levenswijze in de IJssel- en Zuiderzeedelta en is er met hulp van burgerwetenschappers onderzoek verricht.  Ook zijn er diverse tentoonstellingen naar aanleiding van de herdenking van de watersnoodramp 1825.

Meer informatie is te vinden via deze link: De stormvloed van 1825