Vertrek Hans de Jong definitief

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

In de vergadering van het Algemeen Bestuur van 21 mei hebben we afscheid moeten nemen van ons Dagelijks Bestuurslid Hans de Jong. Hij heeft jarenlang zitting gehad in het Dagelijks Bestuur en met veel groene kandidaten aan de wieg gestaan van de groene waterschappartij Water Natuurlijk. Obe Brandsma sprak hem toe.

Hans was, zo betoogde Obe, de groene man in het Dagelijks Bestuur en heeft zich met veel thema’s bezig gehouden, zoals de waterveiligheid, Ruimte voor de Rivier, DuurzaamDoen, Klimaat Actieve Stad. Hij gaf een impuls aan wind- en zonne-energie. Dit ging niet altijd gemakkelijk: elk waterschap heeft ook zijn eigen Don Quichote.

Duurzaam voorbeeld

Vele jaren heeft Hans zich met hart en ziel ingezet voor een groene en duurzame leefomgeving. Zijn motto was: “Ik wil de wereld een beetje mooier doorgeven aan mijn kinderen en kleinkinderen”. Dit waren niet alleen maar mooie woorden. Hans was de verpersoonlijking van “DuurzaamDoen”. Hij ging vrijwel overal op de fiets naar toe. De ecologische voetafdruk van Hans is dan ook hooguit beperkt tot een kinderschoen. Maar zijn ecologisch fietsspoor is wel minstens een keer de wereld rond.
Obe Brandsma heeft Hans bedankt voor de fijne samenwerking, zijn humoristische inbreng en de manier waarop hij in alle bescheidenheid een duurzaam voorbeeld was en is.

Hensbeker

Ook waarnemend dijkgraaf Piet Zoon dankte Hans voor zijn jarenlange inzet, en overhandigde hem als dank een zgn. hensbeker* van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Daarmee wordt een traditie uit de middeleeuwen voortgezet.

 

* Waterschapsglazen zijn fraai bewerkte drinkglazen die door de bestuurders van waterschappen, hoogheemraadschappen, polderbesturen enzovoort werden gebruikt om in hun herenkamers bij elkaar te komen en een uitgebreide maaltijd te nuttigen. De bedoeling daarvan was de verbroedering te stimuleren, wat nodig was om de eensgezindheid te handhaven tegenover de gemeenschappelijke vijand: het water. Een dergelijk glas werd ook hensbeker genoemd. Dit woord is afkomstig van hens in de betekenis van groep, zoals bij alle hens aan dek, en hanze. (bron: Wikipedia)