Afrikaans bezoek voor Vechtsymposium

Hans de Jong tussen twee van de Zuid-Afrikaanse waterpartners.
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Afgelopen week ontving waterschap Groot Salland bezoek van de partners in Zuidelijke Afrika. Ze bezochten onder meer het Vechtsymposium in Duitsland. Ook ons DB-lid Hans de Jong was erbij. Hij blikt terug.


Er waren vertegenwoordigers van het waterschap IUCMA (Inkomati-Usuthu) waterschap (Zuid-Afrika), Swasiland en van Arasul (Mozambique). Elk beheert een deel van de rivier de Inkomati. Belangrijke reden was het afgelopen vrijdag gehouden Vechtsymposium in het Kloster Frenswegen in Duitsland waar onze partners in het beheer van de Vecht het tweejaarlijkse symposium hielden.
Tijdens het druk bezochte symposium was er een terugblik op de vele projecten die de afgelopen vijf jaar gerealiseerd zijn. Hieronder zijn echte waterprojecten als het aankoppelen van oude Vechtarmen, maar ook de bouw van nieuwe vechtzompen. Uit Swaziland kwam een mooie bijdrage over cultuurverschillen.

De Loire van het noorden

De bijeenkomst werd afgesloten met een paneldiscussie over de toekomst van het samenwerkingsverband: “Mijn droom voor de Vecht en het Vechtdal”. Mijn droom als waterschapper is toch een voortzetting van wat we in het verleden hebben afgesproken: een veilige, halfnatuurlijke laaglandrivier. In een filmpje voorafgaand aan de discussie werden beelden vertoond waarin Hein Kuiper zijn droom beschreef: de Vecht als de Loire van het noorden. Daar heb ik me graag bij aangesloten. De veiligheid zouden we nog heel wat kunnen verbeteren door ook bovenstrooms in de haarvaten, ook in Duitsland, het water langer vast te houden. In mijn ogen zou het zelfs bespreekbaar moeten zijn om bovenstrooms te investeren als dat aanzienlijke besparingen oplevert in de maatregelen die we benedenstrooms moeten nemen.