Buitendijks bouwen, wel of niet doen?

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

“De gemeente Zwolle wil buitendijks bouwen bij Holtenbroek. Is dat nou wel verstandig? Wat vindt Water Natuurlijk daarvan?” Een vraag waar we geen pasklaar antwoord op hebben.

Er zijn plannen voor woningbouw aan de Holtenbroeker zijde van het Zwarte Water in Zwolle. De beoogde bouwlocatie ligt buitendijks, en dat betekent dat gebouwen daar niet zijn beschermd tegen overstromingen. In dat gebied is ook het waterschap bezig met plannen, omdat de Zwolse stadsdijken moeten worden versterkt. Het buitendijkse gebied valt echter niet onder het waterschap: dit is het beheergebied van Rijkswaterstaat. Dat betekent dat gemeente en rijk hierover samen een standpunt moeten innemen.

Risico-analyse

Op zich is wonen aan het water natuurlijk heel aantrekkelijk, maar daar zijn per definitie risico’s aan verbonden. Soms zijn die technisch op te lossen, en denkbaar is ook dat de toekomstige bewoners een zeker risico accepteren. Wat dat risico op deze specifieke locatie is, zal moeten blijken uit een risico-analyse.
De site overstroomik.nl laat helaas niet zien hoe groot het risico is dát het gebeurt, of hoe hoog het water dan komt. Dat lijkt ons  zo’n beetje de eerste vraag die aan Rijkswaterstaat gesteld zou moeten worden.

 

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline reacties
Bekijk alle reacties
Frans Klijn
Gast
Frans Klijn
12 januari 2019 10:30

Woon zelf buitendijks. Kan prima. Maar dan eigen risico (geldt hier voor de hele gemeenschap), en dus voorzorgsmaatrelen nemen (stopcontacten hoog, stenen vloeren, etc.). Maakt de huizen duurder, maar dat hoort bij klimaatadaptatie. Wel is het zaak te voorkomen dat bebouwing daar later noopt tot afsluiting van het Zwarte Water, ofwel een lock-in veroorzaakt voor de waterbeheerder. Dat kan door… Lees verder »