Een kruiwagen voor Hans de Jong

Wethouders Ruud van Leeuwen (Dalfsen) en Klaas Smid (Ommen) en waarnemend dijkgraaf Hans de Jong van het waterschap geven het startsein door het stortten van beton.
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Op 30 juni 2015 ging de aanleg van de nevengeul Vilsteren officieel van start. Hans de Jong van Water Natuurlijk Groot Salland droeg met een kruiwagen het beton aan voor het blad van de picknicktafel die een plaats krijgt bij de aan te leggen stuw.
Water Natuurlijk is blij met de ontwikkelingen in dit gebied. Door aanleg van de nevengeul en de optredende natuurlijke processen, zal een aantrekkelijk landschap ontstaan. Ook cultuurhistorische elementen zoals de stuw en de sluis winnen hiermee aan aantrekkelijkheid. De nevengeul en omliggende percelen leveren een aantrekkelijk uitzicht op voor fietsers en wandelaars, zodat de recreatieve waarde toeneemt.

Ecologisch waardevol

Ook de ecologische waarde van het gebied groeit. De rivierprocessen zorgen voor variatie en geschikte leefomstandigheden voor riviergebonden planten en vissen. Voor vis gaat het ook om geschikte paaiplekken. De natuurlijke processen kunnen ook zorgen voor extra zand op de oevers, zodat op termijn rivierduinen ontstaan en mogelijk andere interessante habitats langs de geul.
Bijzonder is dat in het gebied een bewoonde oude dassenburcht aanwezig is, en ook de otter komt hier voor. Voor de eerste behoudt het gebied tenminste zijn waarde, voor de laatste wordt de omgeving nog aantrekkelijker. In het terrein blijven ook een kolk en enkele poelen aanwezig.

Voor Hans de Jong dus alle reden om met een brede lach mee te werken aan de officiële start van de aanleg van deze nevengeul van de Vecht.