‘Een ondergelopen straat, hoe erg is dat nou helemaal?”

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Water Natuurlijk maakt zich sterk voor maatregelen om de effecten van de klimaatverandering tegen te gaan. Dat roept soms vragen op. “Ik zie ook wel dat het klimaat verandert, maar hoe erg is het nou helemaal als mijn straat af en toe een keertje blank komt te staan?”

Wateroverlast is niet altijd en overal een groot probleem. Als de straat een uurtje blank staat, is dat vooral lastig, maar nog niet direct een calamiteit. Anders wordt het als ook huizen en kelders er last van krijgen. Of als wegen echt onbegaanbaar worden: dat levert naast overlast en economische schade ook risico’s op, bijvoorbeeld omdat hulpdiensten als politie en ambulance niet meer overal kunnen komen. Dan kan die wateroverlast zomaar een calamiteit worden.

Daarom vind Water Natuurlijk het belangrijk dat niet alleen de overheid, maar ook de inwoners zelf in actie komen om hun eigen omgeving klimaatbestendig te maken. Dat hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn: tegels waar het water makkelijker doorheen gaat, infiltratiekratten onder de tegels en meer groen in de tuin helpen al om het water sneller weg te krijgen. Wie samen met de buurt maatregelen neemt, kan zelfs subsidie bij het waterschap aanvragen.

Hoe zit het met mijn straat?

Wie wil weten wat er bij een heftige bui gebeurt in de eigen straat, kan kijken op klimaatatlas van Waterschap Drents Overijsselse Delta: een digitale interactieve kaart die onder meer wateroverlast zichtbaar maakt, en laat zien welke wegen onbegaanbaar worden.

Meer informatie

Op de site van het waterschap is uitgebreide informatie te vinden over het programma Klimaat Actief! Met achtergrondinformatie en tips, en natuurlijk de link naar het aanvraagformulier voor subsidie.