Fietsen langs de IJsselbiënnale – proloog

IJsselbiënnale 2017
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Piet de Noord is namens Water Natuurlijk lid van het AB van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Deze zomer fietste hij een aantal dagen langs de IJsselbiënnale. Hij deelt graag zijn ervaringen.

De hele zomer, tot en met 24 september, is de IJssel het toneel voor beeldende kunst. Tijdens de IJsselbiënnale worden 26 kunstwerken, met internationale allure, getoond. Een fiets- en wandelroute voert het publiek langs de IJssel, van Doesburg naar Zwolle. Een geweldig knappe prestatie van het IJsselbiënnale-team onder leiding van Mieke Conijn. Gerealiseerd dank zij vele sponsors en partners en de steun van de betrokken gemeenten en de provincies. Ook de drie betrokken waterschappen steunden de IJsselbiënnale financieel. Terecht: het is een mooie gelegenheid om het werk van de waterschappen te verbinden met kunst en cultuur.

Mooiste rivier van Nederland

De IJssel, mooiste rivier van NederlandSamen met mijn echtgenote fiets ik deze zomer de route. Wij wonen in Deventer, dus de etappes zijn makkelijk te fietsen. Alleen naar begin- en eindpunt pakken we even de trein. Als kunstliefhebber kijk ik natuurlijk vooral uit naar de kunstwerken. Maar ook ben ik erg nieuwsgierig naar alle veranderingen die het programma Ruimte voor de Rivier in het IJsseldal te weeg heeft gebracht. De projecten in het gebied van Drents Overijsselse Delta, tussen Deventer en Zwolle, die ken ik wel. Maar over de andere heb ik tot nu toe vooral gelezen. En dan is er natuurlijk steeds die IJssel, de mooiste rivier van Nederland. De IJssel is op onze tocht altijd aanwezig. Dan aan onze linkerhand, dan weer aan de rechter. Maar liefst acht keer steken we de IJssel over met een veerpont. Soms is de IJssel wat verder weg, zie je hem niet. Maar ook dan laat de IJssel zijn sporen na in het landschap. Dan fietsen we over oude of nieuwe dijken, langs strangen en kolken.

Hanzesteden aan de IJssel

Een paar tips:

  • De route is in totaal 110 kilometer lang. Een dag flink doorfietsen, hoor ik sommigen al zeggen. Doe dat niet! Wij doen het in vier etappes. Neem de tijd om de kunstwerken te bekijken, te beklimmen, te beluisteren en te proeven. Bezoek de verschillende tentoonstellingen in de galerieën en musea langs de route. Kijk rond in vijf historische Hanzesteden: Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem en Zwolle. Of rust even uit op een terras of zomaar op een bankje langs de route.
  • Koop een ticket bij een van de startpunten. Kost maar € 8,50. Daarvoor krijg je toegang tot alle kunstwerken, ontvang je een routekaart en krijg je korting bij de deelnemende musea.
  • De IJsselbiënnale is meer dan de route met 26 kunstwerken. Overals langs de IJssel zijn in deze periode tentoonstellingen en activiteiten, van maar liefst 115 initiatiefnemers. Op ijsselbiennale.nl  staat het volledige overzicht. Daar vind je ook suggesties voor bijzondere overnachtingsgelegenheden tijdens de tocht.

Ik doe in een aantal afleveringen verslag van mijn bevindingen op deze website. Het wordt geen compleet verslag van alles wat er te zien is. Hopelijk inspireert mijn verhaal je om ook de tocht te ondernemen. Of, als je al geweest bent, brengt het herinneringen weer boven.

Veel plezier!