Fietsen langs de Overijsselse Vecht – Dag 4

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Deze zomer fietst Piet de Noord een aantal dagen langs de Overijsselse Vecht. Hij deelt graag zijn ervaringen. Dag 4: van Laar naar Zwolle.

We zijn in Overijssel. Bij de Vechtbrug van Gramsbergen staat dit kunstwerk, Hello Sailor, van Jeroen Doorenwerd. Het is een van de ongeveer 80 kunstwerken die in het Vechtdal, van Zwolle tot voorbij Nordhorn, staan opgesteld. De fietsroute “kunstwegen” verbindt deze kunstwerken met elkaar. Ook op onze route komen we veel van deze objecten tegen.

Vlak boven Gramsbergen, bij De Haandrik, kruist de Vecht het kanaal dat van Coevorden naar Almelo gaat. Het scheepvaartverkeer maakt hier gebruik van de Vecht, al is het maar heel even. Het kanaal zorgt ervoor dat Gramsbergen nog aan het water ligt en in het oude schipperscafé (met eigen brouwerij, Mommeriete!) is iets van die sfeer behouden. Je kunt er met de zomp naar Laar. Gramsbergen is een charmant stadje, maar de Vecht gaat er met een grote boog omheen.
foto-14Ook Hardenberg lag eigenlijk met de rug naar de rivier, maar er is laatste jaren hard gewerkt om dat te veranderen. Wij blijven op de rechteroever van de Vecht fietsen, laten Hardenberg dus links liggen, maar we zien aan de overkant dat de verbinding tussen stad en rivier gelukt is. Als we passeren wordt juist de Veiligheidsdag 2015 geopend.
Ook de collega’s van Waterschap vechtstromen zijn duidelijk aanwezig.

foto-15Na Diffelen komen we op bekende terrein. Vanaf hier hebben we geregeld gewandeld en gefietst in het Vechtdal. Maar mooi blijft het. Na Ommen zie ik weer de bekende bordjes van Waterschap Groot Salland. Ik kan het niet laten even op de Waterschapsbank te gaan zitten bij de stuw in Vilsteren. Een beetje trots dat ik bestuurder van dit waterschap ben.

Bij Langenholte heeft de Vecht zijn reis, die begon in Darfeld, erop zitten. Het bordje van Landschap Overijssel laat er geen misverstand over bestaan: de plek waar de Vecht uitmondt in het Zwarte Water is verboden terrein, ook voor fietsende waterschapsbestuurders op vakantie.
foto-16
Ik moet nog even verder. Via een mooie route langs het Zwarte Water belanden we inzet centrum Zwolle, waar het juist kermis is. Maar op het rustige terras van de Hoogvlietvilla, aan het water, smaakt een biertje uitstekend. Onze mooie fietstocht is voorbij.