Gemaal monumentje voor fijnproevers

Water Natuurlijk bij Water Natuurlijk
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Het waren misschien niet enorm veel bezoekers, maar wel fijnproevers die zaterdag het gemaal Broeken en Maten bezochten. Vanuit heel Nederland en zelfs Duitsland kwamen geïnteresseerden af op dit pareltje van watercultuurhistorie.

Op uitnodiging van beheerder Gerrit van Hove was Water Natuurlijk ook aanwezig. Niet omdat het gemaal nog dienst doet: al een aantal decennia heeft het geen functie meer. Maar het is een mooi voorbeeld van hoe vanaf 1865 het waterpeil bij Kampen werd beheerd: eerst met een stoommachine en al vanaf 1928 electrisch aangedreven.

Cultuurhistorie

Gemaal Kampen

Gemaal Kampen

Water Natuurlijk is altijd een warm pleitbezorger van het behoud van dit soort cultuurhistorie, en dan is het ook erg leuk om te zien dat de bescheiden subsidie die het waterschap heeft gegeven, goed terecht is gekomen. Het gemaaltje ligt er prachtig bij, in een landschap dat er voor een deel nog zo uitziet als een eeuw geleden.

Herkansing

Voor wie zijn kans heeft gemist: de volgende keer dat het gemaal te bezichtigen is, is op de nationale Molen- en Gemalendag op 14 mei 2016.