Hoe doen de 21 waterschappen het?
Begin deze maand verscheen Waterschapspeil 2022, met een compact overzicht van de trends en ontwikkelingen in het regionale waterbeheer. Voor wie de verdieping zoekt: er is een openbare database met een schat aan gegevens.
Met Waterschapspeil laten de waterschappen zien hoe ze werken aan veilig, voldoende en schoon water. Het jaarlijkse rapport biedt ook inzicht in de manier waarop de waterschappen bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen zoals omgaan met klimaatverandering, de energietransitie en de ruimtelijke inrichting van Nederland. Het rapport is voor de individuele waterschappen een goed middel om de eigen prestaties te vergelijken met andere waterschappen.
Dashboard
Voor de liefhebber zijn alle data die zijn gebruikt voor het samenstellen van de Waterschapsspiegel, te vinden in de online database WAVES. Het WAVES dashboard maakt de gegevens inzichtelijk, georganiseerd naar thema. Het kan gaan om heel algemene informatie zoals het aantal inwoners per waterschap, maar ook om heel specifieke informatie zoals de hoeveelheid slib die naar een eindverwerker is afgevoerd.
Je kunt er jouw waterschap vergelijken met anderen. Bedenk daarbij wel dat waterschappen onderling heel verschillend zijn, en dat daardoor resultaten niet altijd helemaal vergelijkbaar zijn.
Filmpje
Dit filmpje laat in anderhalve minuut zien hoe het zit.
Meer informatie is te vinden op de site van de Unie van Waterschappen.