Waar wil Water Natuurlijk naar toe, Meppel of Zwolle?

kaart Zwolle-Meppel
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

De uitgebreide vraag is: “De waterschappen in Meppel en Zwolle gaan fuseren. Waar moet volgens Water Natuurlijk het hoofdkantoor van het nieuwe waterschap komen?”

Over de vestiging van het hoofdkantoor heeft Water Natuurlijk Groot Salland nog geen standpunt ingenomen: eerst moet goed onderzocht worden wat er precies nodig is: aan werkplekken, aan benodigde faciliteiten en dergelijke. Daarin spelen allerlei keuzes mee, zoals wel of niet invoeren van ‘het nieuwe werken’ en de mate van duurzaamheid. Ook een goede bereikbaarheid voor de medewerkers is een heel belangrijke vraag. Pas als er een goede ‘business case’ ligt, komt de vraag aan bod wáár dat dan kan.
Wat Water Natuurlijk in elk geval niet wil, is dat er een duur nieuw gebouw wordt neergezet. Er moet dus worden gekeken naar de kantoren waar de twee waterschappen nu zitten, of naar andere bestaande gebouwen die geschikt zijn (of geschikt gemaakt kunnen worden) voor de nieuwe organisatie.

Voor de bühne

Met dit uitgangspunt staat Water Natuurlijk overigens niet alleen: alle andere partijen in beide waterschappen hebben onderschreven dat dit objectieve keuzeproces noodzakelijk is om tot de beste keuze te komen. Dat is in een gezamenlijke bijeenkomst op 18 februari nog eens helder vastgesteld.
Water Natuurlijk vindt het dan ook vreemd dat het CDA drie dagen later via RTV Drenthe in het nieuws komt met de stelling dat het hoofdkantoor in Meppel moet komen. Van een partij die zo’n warm voorstander was van deze fusie, kan Water Natuurlijk dit niet anders kwalificeren dan als een verhaal voor de bühne, of beter geformuleerd: voor de Drenthse kiezers.