Instemming Water Natuurlijk voor peilbesluit in de Wieden

Het “Peilbesluit 4 deelgebieden de Wieden Zuidoost” stond op de AB-agenda van 8 april met als voorstel het peilbesluit vast te stellen zodat het peilbesluit verder in procedure kon worden gebracht. De belangen van de omgeving én die van de natuur wegen voor Water Natuurlijk beide zwaar.
Het gaat om een project van de provincie Overijssel vanuit het akkoord ‘Samen werkt beter’. Dit is een samenwerkingsverband dat tien jaar geleden al is ingesteld, en waar Waterschap Drents Overijsselse Delta samen met partners werkt aan de realisatie van de Natura 2000-opgave voor het gebied De Wieden en Weerribben.
Natuurdoelstelling
“Een peilbesluit naar ons hart” stelde Wim Konter namens de fractie van Water Natuurlijk. Om de natuurdoelstellingen voor de vier deelgebieden (Zomerdijk Zwartsluis, Zomerdijk Beukers, Doosje en Polder Giethoorn) te realiseren, is verhoging van de waterpeilen noodzakelijk.
Zorgen over hoger peil
Bij de omgeving zijn daar wel zorgen over, zo bleek onlangs bij de behandeling van het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) in Provinciale Staten. Omwonenden zijn bang dat het opzetten van de waterpeilen diverse nadelige gevolgen heeft: van funderingsschade tot overlast van muggen. Provinciale Staten namen daarom een amendement aan om nog eens goed te kijken of deze zorgen en bezwaren zouden moeten leiden tot wijzigingen in het PIP.
De zorgen werden ook in de vergadering van het waterschap gedeeld: maar liefst vijf insprekers waren daarvoor naar Zwolle gekomen. Voor Gemeentebelangen Drenthe-Overijssel waren die zorgen aanleiding om een amendement in te dienen met als doel dit peilbesluit op te schorten. Dat zou een signaal afgeven naar de provincie dat ook het waterschap de zorgen van de omwonenden serieus neemt.
Herstel biodiversiteit kerntaak waterschap
Tijdens de behandeling van het peilbesluit pleitte Water Natuurlijk ervoor om goed om te gaan met deze zorgen. Het waterschap wil immers een betrouwbare overheid zijn, en kan als waterautoriteit de eigen expertise inbrengen. Belangrijk is vooral, nú, samen afspraken te maken met alle belanghebbenden, de zorgen weg te nemen, en ervoor zorgen dat afspraken ook worden nagekomen.
“Maar ook de natuur moet erop kunnen vertrouwen dat we de juiste beheerplannen voor de vier deelgebieden gaan opstellen, met herstel van biodiversiteit als ambitie. Eigenlijk zouden we de natuur als rechtspersoon moet beschouwen en haar belangen net zo serieus nemen als we nu met de omgeving doen” stelde Wim Konter. Water Natuurlijk ziet het als een kerntaak van het waterschap om te zorgen voor een duurzame, toekomstbestendige leefomgeving voor mens, flora en fauna.
Water Natuurlijk stemt in
Portefeuillehouder Nicole Koks kon zich goed vinden in het betoog van Wim Konter. Ze zegde toe de zorgen op een juiste manier in te brengen bij de gedeputeerde en aan de bestuurlijke tafel. Ook de inbreng van expertise werd toegezegd.
Water Natuurlijk steunde het amendement van Gemeentebelangen Drenthe-Overijssel niet, maar benadrukte dat het bespreken van het amendement een duidelijk signaal is richting provincie én portefeuillehouder. Een compliment waard.
Al met al kon Water Natuurlijk instemmen met het vaststellen van dit peilbesluit. Namens de fractie wenste Wim Konter de portefeuillehouder succes met het vervolgproces.