“Is Water Natuurlijke een one-issue partij?”

Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Eigenlijk was het niet echt een vraag, maar een opmerking die we hoorden: “Water Natuurlijk is een one-issuepartij.” We vroegen ons af of dat een terechte constatering was. De conclusie: nee, maar we snappen dat iemand zich dat afvraagt.

Water Natuurlijk is een partij die in 2008 speciaal is opgericht voor de waterschapsverkiezingen. Aanleiding was dat in dat jaar het lijstenstelsel werd ingevoerd voor deze verkiezingen; voorheen kon alleen op individuele personen worden gestemd. Een groot aantal natuurorganisaties heeft toen het initiatief genomen om waterschapspartij Water Natuurlijk op te richten, en zo te zorgen dat de ‘groene’ stem in het waterschapsbestuur voldoende zou doorklinken. Ook de politieke partijen D66 en GroenLinks, en in ons gebied ook de PvdA, ondersteunden Water Natuurlijk.
We zijn dus een partij met een heel brede achterban, en een one-issuepartij in de zin dat we alléén aan waterschapsverkiezingen meedoen.

Integraal aanpakken

Toch is het antwoord ‘nee, Water Natuurlijk is zeker geen one-issuepartij’. Ook al ligt onze focus op natuur, milieu en landschap, we vinden dat een volksvertegenwoordiger in het waterschapsbestuur over álle onderwerpen moet meepraten. Veel taken van het waterschap staan helemaal niet ter discussie, zoals waterveiligheid; de vraag is vooral hóe je die taken uitvoert. Is er daarbij voldoende oog voor biodiversiteit, klimaatadaptatie, circulariteit? En aan de financiële kant letten we op een evenwichtige kostenverdeling, maar ook bijvoorbeeld kwijtschelding voor wie de waterschapsbelasting niet kan betalen. We hebben niet voor niets een uitgebreid verkiezingsprogramma.

Kortom: Water Natuurlijk is een volwassen partij die de belangen van álle betalers van waterschapsbelasting meeweegt bij het innemen van standpunten.

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline reacties
Bekijk alle reacties
Guus Beugelink
Gast
Guus Beugelink
6 mei 2022 17:24

Ik ervaar de vraag of Water Natuurlijk een one issue partij is bijna als een belediging. Jarenlang heeft ecologie ontbroken in de belangenafweging van de waterschapsbesturen over peilbesluiten, wel/geen inlaat van water, maaibeleid etc. Waterschappen worden niet voor niets gezien als boerenbolwerken. Water Natuurlijk heeft diverse stenen in de vijver gegooid om dat agrarische bolwerk te slechten en zal dat… Lees verder »