Klimaatklimhut voor Meppeler schoolplein?

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Als het aan de kinderen van de Plataan ligt, komt er op hun schoolplein een Klimaatklimhoek met schaduwdoeken. Volgens de jonge ontwerpers van het winnende idee is het een haalbaar plan. Wethouder Koos de Vos wilde nog geen toezegging doen, maar vond in alle zes ontwerpen die werden gepresenteerd, wel aantrekkelijke kanten.

Het project begon eind oktober 2016 met een mailtje van directeur Hélène Grijseels aan de fractie van Water Natuurlijk: hoe krijg ik het voor elkaar om het plein van mijn school groener maken, en zorg ik dat het ’s zomers niet meer zó heet is dat de kinderen niet meer buiten kunnen spelen?
Dat mailtje leidde tot een project bij Waterschap Drents Overijsselse Delta waarbij ruim 60 leerlingen van het Technasium van Dingstede in groepjes van vier een ontwerp maakten in 3D en prachtige maquettes. Uit de 17 ontwerpen maakten de leerkrachten een voorselectie. De uiteindelijke keuze was aan de jury, bestaande uit Hans de Jong (Water Natuurlijk-bestuurslid van waterschap Drents Overijsselse Delta), wethouder Koos de Vos (gemeente Meppel) en Hélène Grijseels.

Tegen de hittestress

De zes ontwerpen werden door de leerlingen zelf gepresenteerd; allen hadden ze zich goed geïnformeerd over wat het klimaatprobleem is. Aanpassen aan meer en hardere regenbuien was voor de schoolplein-opdracht niet heel relevant, maar wel de hogere temperaturen en daarmee hittestress. Dat het op de dag van de beoordeling, 31 maart, al bijna 23 graden was in Meppel was een mooie illustratie van de grotere schommelingen in het weer.

Waardering

De keuze van de jury voor de Klimaathut kon op veel enthousiasme bij de kinderen van de Plataan rekenen. Water Natuurlijk hoopt dan ook dat de gemeente er samen met school en ouders iets moois mee doet: dat zou een mooie waardering zijn voor de winnende leerlingen van Dingstede, en voor de medewerkers van het waterschap die het project met veel enthousiasme hebben begeleid.

 

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline reacties
Bekijk alle reacties
Helene
Gast
Helene
3 april 2017 18:03

Mooi stukje!