Lepelaars en recreanten hebben de weg al gevonden

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Meppel kan gerust zijn, de stad is nu beter beschermd tegen hoogwater. Maar ook de lepelaar én de recreant profiteren van het werk van het waterschap. De officië ingebruikname was op vrijdag 13 juli.

In 1998 stond Meppel onder water, na hevige regenbuien. En nu, meer dan 20 jaar later, werd eindelijk de waterberging die Meppel moet behoeden voor opnieuw zo’n ramp in gebruik genomen.

Laatste hobbel genomen

De aanleg van de waterberging Panjerd-Veeningen, langs de Hoogeveenschevaart, duurde lang, veel te lang. Het toenmalige waterschap Reest en Wieden dacht het project nog wel kant en klaar te hebben voordat Waterschap Drents Overijsselse Delta werd gevormd. Maar de laatste hobbel, de verwerving van een stukje grond, zorgde voor veel oponthoud. Maar nu kon oud-dijkgraaf Marga Kool dan toch nog de openingshandeling verrichten: door een kleine balgstuw te laten leeglopen kon het water van de Hoogeveenschevaart de waterberging inlopen. Natuurlijk werd de stuw ook snel weer gesloten: met de huidige droogte kan het water beter blijven waar het is.

Natuur en recreatie

Met genoegen ziet Water Natuurlijk hoe hier een aantal functies worden verenigd. De waterberging verzekert Meppel van droge voeten en vormt tegelijkertijd een mooi stukje natte natuur. Het Drents Landschap beheert de berging, en directeur Sonja van der Meer kon ook al enthousiast vertellen over de lepelaars die het gebiedje gevonden hebben. En dank zij een mooi fietspad langs het kanaal kan iedereen genieten van de natuur en tegelijk kennis nemen van het werk van het waterschap.