Nevengeul in gebruik genomen

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

De organisatoren troffen het niet bij de opening van de nevengeul van de Vecht op 21 november. Ondanks de kou en het donkere weer keek Hans de Jong tevreden terug op de afsluiting van dit mooie project.

Hans de Jong had een wat ongebruikelijke rol. “Er was een toneelstuk bedacht: op diverse plekken langs de Vecht, en met deelname van buurtbewoners. Ik moest als werkman verkleed wat knutselen aan de nieuwe stuw.” Hij had het er graag voor over, want als ‘groene’ waterschapsbestuurder is hij tevreden over wat er tot nu toe is bereikt. “De geluidswal voor de Dassenburcht is ook zo’n mooi onderdeel van het project. Voor zover ik weet is het de eerste in Nederland. De Flora- en Faunawet verbood het verstoren van de dassen die vlak langs de nieuwe nevengeul een burcht hebben. De creatieve oplossing: een wal die is gemaakt van maaiselbalen, en die nu weer verspreid is over de akkers van een aanliggende boer.”

Het werk aan de Vecht is nog niet af. “Er ligt dus een mooie uitdaging voor het nieuwe waterschap Drents Overijsselse Delta om verder te werken aan deze halfnatuurlijke laaglandrivier.”