Otter, das en weidevogels terug in Vledders?

Vlnr: Jan-Gerrit Zomer, Wim Konter, Jelmer Kloosterman, Piet de Noord, Hans de Jong, Aukelien van Nijen, Jacob van der Weele, Obe Brandsma, Sander Slots, Pascal Jacobs, Marion Wichard en Hans Dijkstra.
Vlnr: Jan-Gerrit Zomer, Wim Konter, Jelmer Kloosterman, Piet de Noord, Hans de Jong, Aukelien van Nijen, Jacob van der Weele, Obe Brandsma, Sander Slots, Pascal Jacobs, Marion Wichard en Hans Dijkstra.
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Tussen Staphorst en IJhorst ligt een prachtig natuurgebied met een rijke historie: Vledders en Leijer Hooilanden. Door de jaren heen zijn vele natuurwaarden verdwenen. Onder leiding van terreinbeheerder Hans Dijkstra en ecoloog Jacob van der Weele van Landschap Overijssel bracht Water Natuurlijk een werkbezoek aan het gebied. Ook twee D66-kandidaten en een PvdA-kandidaat voor de Statenverkiezingen waren erbij, net als de gebiedsbeheerder van het waterschap.

Het weer was onverwachts goed, na alle regen de afgelopen week, al stond er een stormachtige wind. Tijdens de twee uur durende wandeling door het gebied bleken de laarzen echt nodig. Een beetje de voorbode van hoe het gebied er over een paar jaar uitziet: het wordt dan zo nat dat je er niet meer kunt lopen.

De ambities voor dit stukje natuurgebied zijn hoog, en de kansen zijn er, mede dankzij de ruilverkaveling waardoor Landschap Overijssel een aantal stukken grond kon verkrijgen. Daardoor kan de grondwaterstand in het gebied omhoog worden gebracht en krijgt de natuur weer een kans. “In het gebiedje is al een otter gesignaleerd, en bij de wandeling vielen de sporen van een das op. En ik hoop mét Landschap Overijssel dat er ook weer vogelsoorten terugkomen.” aldus lijsttrekker Marion Wichard. “Het is ook mooi om te horen hoe Landschap Overijssel samenwerkt met de mensen in de omgeving, en ook met het waterschap.”

De uitnodiging om over een paar jaar terug te komen, greep ze direct aan. “Sowieso is dit een heel mooi gebied om te wandelen of te fietsen, en als Water Natuurlijk zijn we natuurlijk ook heel benieuwd naar de eerste resultaten van het project.”

Meer informatie over het gebied: www.landschapoverijssel.nl/vledders