Sobere brug toch heel bijzonder

Hans de Jong van Water Natuurlijk plaatst een deel van de nieuwe brug bij de Vreugderijkerwaard.
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Hans de Jong mocht onlangs namens het waterschap het klusje klaren: het eerste deel van de brug over de toekomstige nevengeul bij de Vreugderijkerwaard op z’n plek hijsen.

De brug is nodig om drie woningen te ontsluiten die op rivierdijken staan bij de IJssel. Die dreigden onbereikbaar te worden door Ruimte voor de Rivier, het project dat moet zorgen dat de IJssel meer ruimte krijgt, zodat Zwolle beschermd is tegen hoog water.

Overstroombare brug

Op het oog is de brug niet spectaculair: het ontwerp is sober gehouden om hem in het landschap in te passen. Toch is hij bijzonder: het is de enige overstroombare brug in Nederland. Met de vorm –een horizontale boog- is rekening gehouden met de kracht van het water, en er wordt speciaal cement gebruikt om te voorkomen dat er vuil aan blijft hangen. In extreme omstandigheden, bijvoorbeeld zware ijsgang, kan de brugleuning afknappen zonder het brugdek te beschadigen.

Natuurgebied bereikbaar

Water Natuurlijk is blij met de brug, die niet alleen voor de dijkbewoners een goede oplossing is: ook blijft het natuurgebied zo bereikbaar voor recreanten. Ook positief is dat de inwoners van de wijken Spoolde en Westenholte hebben meegepraat: de brug die nu wordt aangelegd, is de favoriete keuze die de inwoners in 2011 hebben gemaakt.

Op de website van het waterschap is een visualisatie van de nieuwe brug te zien.