Stadsdijkwandeling over afgetoetse dijk Zwolle

De stadsdijkwandeling in Zwolle leidt langs de boom die mogelijk moet wijken in verband met de veiligheid van de dijken.
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

De blauwe Water Natuurlijk-laarzen waren een mooi herkenningspunt als trefpunt van de stadsdijkwandeling op een regenachtige septemberavond. Water Natuurlijk had daarvoor een kleine groep vertegenwoordigers uit de ‘natuurlijke achterban’ uitgenodigd.

Doel was enerzijds meer informatie te geven over het proces van de noodzakelijke dijkverbeteringen in Zwolle, anderzijds van deze partijen te horen welke vragen en zorgen zij hebben.

Twee oplossingsrichtingen

De stadsdijkwandeling in Zwolle voerde langs een van de beeldbepalende bomen die mogelijk moet wijken.Het gaat om ruim 7 kilometer dijken, grotendeels in de stad, die versterkt moeten worden. Deels waren deze dijken al ‘afgetoetst’, d.w.z. toe aan verbetering, maar nieuwe normen stellen nóg hogere eisen. Er zijn twee richtingen voor een oplossing: een versterking van de dijken of een Zwartewaterkering. Elk van de oplossingen heeft specifieke voor- en nadelen: voor de bewoners in de directe omgeving, voor de ondernemers in het gebied, en voor natuur en landschap. De stadsdijkwandeling startte bij een van de beeldbepalende bomen, vlak bij wijkboerderij de Klooienberg. Een boom die dreigt te moeten verdwijnen, vanwege de veiligheid: niet van de dijk, maar wandelaars en anderen die door vallende takken getroffen zouden kunnen worden. Van onder de boom is er een mooi uitzicht op de uiterwaarde bij de Klooienberg, die dankzij een burgerinitiatief aardig is opgeknapt, en waar wijkbewoners nu weer van kunnen genieten.

 

Kosten

Ook moet kritisch worden gekeken naar de kosten. Een verschil van 45 miljoen is een wel heel fors bedrag, vindt Water Natuurlijk: uiteindelijk moet dat wel door alle inwoners van het waterschap Drents Overijsselse Delta betaald worden. Belangrijk genoeg dus om heel precies te kijken naar alle consequenties van de te maken keuze. De stadsdijkwandeling, waarbij ook de PvdA en de fractie Natuur Geborgd waren aangesloten, helpt om de achterban te betrekken bij het wegen van de keuzes.

Vlnr: Piet de Noord (Water Natuurlijk), Sjoerd Wannet (D66 Overijssel), Matthijs Nijboer (NMO), Wil Kerstjens (PvdA), Hans de Jong (Water Natuurlijk), Patrick Rijke (GroenLinks Zwolle), Jan Slijkhuis (PvdA Zwolle), Hans de Graad, NPZ en Milieuraad Zwolle, Gerard van den Berg (Natuur Geborgd), Obe Brandsma (Water Natuurlijk) en Robert Jansen (GroenLinks Overijssel). Niet zichtbaar op de foto: Arjen Goutbeek (D66 Zwolle) en Marion Wichard (Water Natuurlijk)

De deelnemers aan de stadsdijkwandeling in Zwolle. Vlnr: Piet de Noord (Water Natuurlijk), Sjoerd Wannet (D66 Overijssel), Matthijs Nijboer (NMO), Wil Kerstjens (PvdA), Hans de Jong (Water Natuurlijk), Patrick Rijke (GroenLinks Zwolle), Jan Slijkhuis (PvdA Zwolle), Hans de Graad, NPZ en Milieuraad Zwolle, Gerard van den Berg (Natuur Geborgd), Obe Brandsma (Water Natuurlijk) en Robert Jansen (GroenLinks Overijssel). Niet zichtbaar op de foto: Arjen Goutbeek (D66 Zwolle) en Marion Wichard (Water Natuurlijk)

Op 20 september vergadert de fractie over onder meer het onderwerp stadsdijken Zwolle. De Algemeen Bestuursvergadering van het waterschap waarin over het voorkeursalternatief wordt besloten, is dinsdag 26 september. De AB-vergadering is openbaar, en insprekers zijn welkom.
Uitgebreide informatie over de stadsdijken is te vinden op de site van het waterschap.

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline reacties
Bekijk alle reacties
Aart Karssen
Gast
Aart Karssen
8 september 2017 20:45

Beste mensen van Water Natuurlijk

Graag wil ik jullie de suggestie doen om voor de leden van Water Natuurlijk in de omgeving ook zo’n excursie te organiseren en deze bij de standpuntbepaling van WN te betrekken. Het is in mijn achtertuin en water heeft mijn explicite aandacht..

met vriendelijke groet,

Aart Karssen