Tips voor een watervriendelijke tuin

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Leg een regenwatervijver aan. Plaats een regenton. Plaats groene hagen. Plant een boom. Tuinbezitters kunnen veel zelf doen om wateroverlast en hittestress. Ook als je geen groene vingers hebt, kun je je tuin watervriendelijk maken. Het Handboek voor de watervriendelijke tuin laat zien hoe je dat doet. En misschien is er wel subsidie beschikbaar.

Door de klimaatverandering krijgen riolen tot wel acht keer de normale hoeveelheid regen op een dag te verwerken. Het riool kan dat vaak niet aan, en aanpassen is onbetaalbaar. Gelukkig kan regenwater ook op andere manieren worden opgevangen, bijvoorbeeld op straten en in parken. En natuurlijk in tuinen van particulieren. Tuinbezitters kunnen zorgen dat het regenwater zo min mogelijk in het riool komt. Dit kan door het opvangen of bufferen van regenwater in gras of beplanting, in vijvers, gootjes, waterschalen, regentonnen of door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen. Zo wordt het riool minder belast.

Gezonder

Bomen planten is ook een optie: ze nemen veel water op, en bieden bovendien schaduw en verkoeling. Pergola’s en gevelgroen hebben hetzelfde effect. In de zomer helpt meer groen om de temperatuur niet onnodig hoog te laten oplopen. Hoe meer groen in de tuin hoe beter: het liefst 60 procent groen en maximaal 40 procent verharding.
Tuinbezitters die geen groene vingers hebben of grote terrassen willen, kunnen ook iets doen. Zoals het toepassen van grind of het maken van regenvijvers.

Handboek

Deze en veel meer adviezen vind je in het Handboek voor de watervriendelijke tuin dat begin februari is gepubliceerd. Het is een initiatief van Vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling en Tuinbranche Nederland. Het is vooral bedoeld voor tuincentra die hun klanten zo beter kunnen adviseren, maar ook voor de individuele tuinbezitter is het een handig boek.
Het handboek is gratis te downloaden. Klik hier voor meer informatie.

Subsidie

Wie met het handboek aan de slag wil, doet er goed aan om te kijken of de buren ook interesse hebben. Medio februari heeft Waterschap Drents Overijsselse Delta namelijk de speciale ‘klimaatsubsidie’ verlengd voor gezamenlijke initiatieven van inwoners, (wijk)verenigingen, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen. Hiermee wil het waterschap acties om de eigen straat en leefomgeving ‘klimaat-proof’ in te richten stimuleren en ondersteunen. De maximale subsidie per initiatief is 50% van de kosten, met een maximum bijdrage van €10.000,-.