“Vissen die eicellen kweken, dat wil je natuurlijk niet”

RTV Drenthe po de rioolwaterzuivering in Echten
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Medio oktober was het de Week van ons Water. Door de onzekerheden rond Covid zijn dit jaar maar weinig activiteiten georganiseerd. Toch had RTV Drenthe aandacht voor het onderwerp. Op de rioolwaterzuivering in Echten werden ons DB-lid Marion Wichard en beleidsmedewerker Arjan Verhoeff bevraagd over het effect van medicijnresten in het water op onder meer de ecologie.

Zo is ontdekt dat er mannelijke vissen zijn die onder invloed van hormonen eicellen kweken, en dat antidepressiva het gedrag van vissen beïnvloeden.

Arjan Verhoeff, beleidsmedewerker bij het waterschap, legde uit dat het waterschap nu al zo’n 90 procent van de medicijnresten en soortelijke stoffen uit het rioolwater verwijdert, maar dat het ook een enorme zoektocht is naar het effectief verwijderen van de resterende 10 procent . Sybolt Brouwer, voorzitter van de Drentse Apothekers Coöperatie, vertelde hoe inwoners zelf kunnen bijdragen aan schoner water. Overtollige medicijnen altijd terugbrengen naar de apotheek is daarbij een belangrijke tip.

Lees het bericht en bekijk het filmpje hier.