“Wat vinden jullie in DODelta van de vaste zetels in het waterschap?”

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

In een uitzending van Nieuwsuur op 17 maart ging het over de zgn. geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. Landelijk voorzitter Bart Jan Krouwel liet er geen misverstand over bestaan: die zijn niet meer van deze tijd.

Het bestuur van waterschappen wordt maar voor een deel rechtstreeks gekozen: rond de 30 procent van de bestuurders wordt niet gekozen, maar benoemd door belangenorganisaties. Dat zijn de agrarische organisatie LTO, de KvK en de terreinbeherende organisaties.

Water Natuurlijk vindt het systeem van geborgde zetels en de verplichte vertegenwoordiging in het dagelijks bestuur achterhaald. Voor een eerlijke democratische vertegenwoordiging moeten die geborgde zetels zo spoedig mogelijk opgeheven worden. Dat staat ook in het verkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta, maar omdat de waterschappen er niet zelf over gaan, zal de Tweede Kamer hier een beslissing over moeten nemen.

Bekijk hier het item van Nieuwsuur (start op 22.35)

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline reacties
Bekijk alle reacties
John Velterop
Gast
John Velterop
18 maart 2019 20:56

Ben het volledig met Bart Jan Krouwel eens. Bij de eerstvolgende verkiezingen geborgde zetels meteen schrappen. Is namelijk niet democratisch.