Water Natuurlijk bij 32e Waterleliedag

De Waterlelies bij de waterberging bij Haastrecht
De Waterlelies bij de waterberging bij Haastrecht
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Twee keer per jaar ontmoeten vrouwelijke waterschapsbestuurders elkaar bij een van de waterschappen. Dit jaar was dat het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Houten. Vanuit Water Natuurlijk DODelta was Marion Wichard aanwezig.

Het Waterlelienetwerk bestaat sinds 2000. Het is een landelijk netwerk waarin vrouwelijke waterschapsbestuurders elkaar ontmoeten, en kennis en ervaring uitwisselen. Bij de 32e Waterleliedag op 9 juni waren zo’n veertig vrouwen aanwezig: leden van algemeen en dagelijks bestuur uit alle partijen, en uit heel Nederland.

Kennis delen

presentatie

Water Natuurlijk fractievoorzitter Marion Wichard was er ook bij. “Het is erg leuk om bij een ander waterschap eens een kijkje achter de schermen te nemen. Welke watervraagstukken spelen in dat gebied, hoe pakt men het daar aan? Leuk is ook om de theorie in de praktijk te bekijken: een excursie is altijd onderdeel van het programma.

Waterberging bij Haastrecht

Waterberging bij Haastrecht

En met het prachtige weer dat we hadden is dat bepaald geen straf. We hebben een echt prachtig waterbergingsgebied bij Haastricht bezocht. En vanuit een rondvaartboot hebben we ons laten voorlichten over wat er in en rond de Utrechtse grachten gebeurt, zoals plannen voor kleine eilandjes en een kunstproject.”

Meer vrouwen nodig

Daarnaast vindt ze het ook handig om te netwerken tijdens zo’n dag. “Ik heb met verschillende Water Natuurlijk-collega’s kunnen bijpraten. Maar ook kennis gemaakt met verschillende inspirerende vrouwen uit andere partijen. Leuk en leerzaam. Wat ons bindt is dat vrouwen nog altijd sterk in de minderheid zijn in waterschapsbesturen. Bij DODelta zijn er maar drie vrouwen van de 29 leden, dat is echt heel weinig.” Ook binnen Water Natuurlijk zou Marion Wichard wel wat meer vrouwen op de kandidatenlijst en in de steunfractie willen zien: “Wat mij betreft is de aanloop naar de volgende zittingsperiode al gestart. Vrouwen die interesse hebben voor een functie in het waterschapsbestuur mogen altijd contact met me opnemen!”