Water Natuurlijk bij Watermonument Kampen

Gemaal Broeken en Maten
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Zaterdag 12 september is het open monumentendag. Dan is ook Gemaal Broeken en Maten in Kampen vrij toegankelijk. Water Natuurlijk is erbij.

Het Gemaal Broeken en Maten aan de Flevoweg 74 in Kampen dateert uit 1865. Het gemaal is bedoeld voor het bemalen van de polder Broeken en Maten, het bypass-gebied. In 1928 is is het oorspronkelijke stoomgemaal omgebouwd naar een elektrisch gemaal. Er is ook een verzameling van pompen, oude werktuigen, historische kaarten en documenten te zien.

Dit jaar vieren beheerders Gerrie en Netta ten Hove het 150-jarig bestaan van het gemaal. Hun deelname aan de landelijke Open Monumentendag heeft dit jaar dus een extra feestelijk tintje. Een mooie gelegenheid voor iedereen uit Kampen en omgeving om tussen 08.30 en 17.00 uur een kijkje te nemen en zich te laten rondleiden. Toegang is op deze dag uiteraard gratis.

Ook Water Natuurlijk geeft in de middag acte de présence bij dit bijzondere watermonument. Fractievoorzitter Marion Wichard vertelt graag meer over het waterschap en het waterschapsbestuur.

Meer informatie over het gemaal Broeken en Maten: www.gemaalkampen.nl. Het complete programma voor de Monumentendag in Kampen is te vinden in een digitale brochure.