WaterRad toont beleidsverschillen in verkiezingsprogramma’s

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen introduceert Water Natuurlijk, de grootste waterschapspartij van Nederland, het WaterRad. Dit innovatieve instrument, dat voor het eerst werd gebruikt tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen, belicht opnieuw de grote verschillen in waterbeleid tussen 15 Nederlandse politieke partijen. Het benadrukt de dringende noodzaak van een duurzaam en verantwoord waterbeheer.

Het WaterRad onderstreept niet alleen de diversiteit in waterbeleid van politieke partijen, maar benadrukt ook het belang van landelijke regelgeving. Veel cruciale aspecten van waterbeheer, waaronder de aanpak van klimaatadaptatie, bescherming van biodiversiteit en het waarborgen van waterkwaliteit, vereisen een sterke, uniforme aanpak op nationaal niveau. Dit maakt de rol van de Tweede Kamerverkiezingen in het vormgeven van een effectief en toekomstgericht waterbeleid des te belangrijker.

Sleutelgebieden

Het instrument vergelijkt partijprogramma’s op sleutelgebieden zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en waterkwaliteit, en legt daarmee opvallende verschillen bloot. Zo scoort D66 bijvoorbeeld een indrukwekkende 100%, in schril contrast met de 9% van Forum voor Democratie en PVV. Deze resultaten onthullen niet alleen significante verschillen in de aanpak van waterbeleid, maar benadrukken ook de dringende noodzaak voor een doortastend en consistent waterbeheer in het licht van toenemende klimaatuitdagingen.
Peter Snoeren, voorzitter van Water Natuurlijk: “In een tijd waarin we geconfronteerd worden met toenemende klimaatextremen, is het essentieel dat we een duidelijk beeld hebben van de waterbeleidsplannen van onze politieke partijen. Het WaterRad laat zien waar partijen staan en benadrukt de urgentie voor effectief waterbeheer. Het is tijd voor actie om onze waterbronnen te beschermen en een duurzame toekomst te waarborgen.”

Leiderschap in duurzaam waterbeheer

Als dé groene en sociale stem in de waterschappen, streeft Water Natuurlijk naar een Nederland met schoon, gezond en voldoende water. De partij, leidend in het Dagelijks Bestuur van 13 waterschappen en vertegenwoordigd in alle 21 waterschappen van Nederland, is toegewijd aan een eerlijke en toekomstgerichte benadering van waterbeheer. Hierbij ligt de focus op het beschermen van natuur en biodiversiteit en het bevorderen van innovatieve, groene oplossingen in het licht van klimaatverandering.

Ontdek hier het WaterRad 2023

Blader hieronder door het document. Liever downloaden? Dat kan hier.

Waterrad-2023-Water-Natuurlijk-1