Water Natuurlijk wil biodiversiteit weer op de agenda hebben

Een goede biodiversiteit maakt dijken sterker.
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Tijdens de bestuursvergadering van 4 juni heeft Matthijs Jansen namens de fractie aandacht gevraagd voor het ingekomen stuk ‘Tussenevaluatie biodiversiteit 2024’. De tussenevaluatie stond geagendeerd als ingekomen stuk. Dit betekent dat tijdens de vergadering geen tijd is gereserveerd om het stuk uitgebreid te bespreken. Dankzij het verzoek van Water Natuurlijk komt het onderwerp biodiversiteit op een volgende vergadering als bespreekonderwerp terug.

Een goede biodiversiteit is enorm belangrijk voor het leven op aarde. Een grote verscheidenheid aan soorten maakt dat het watersysteem tegen een stootje kan. Een gezond bodemleven -met veel verschillende organismen- is belangrijk voor alle soorten bodemgebruik waaronder de landbouw. Maar denk ook aan de bijdrage van biodiversiteit aan stevige dijken en gezond water voor plant, dier en mens. Overigens: niet alleen Water Natuurlijk vindt het belangrijk om de biodiversiteit in het beheergebied van het waterschap te vergroten. Ook de fracties ChristenUnie en Partij voor de Dieren willen een inhoudelijke behandeling van het thema biodiversiteit.

Speerpunt van Water Natuurlijk

De fractie van Water Natuurlijk heeft zich altijd sterk gemaakt voor een grote biodiversiteit Een grote soortenrijkdom is van belang voor alle kerntaken van het waterschap. Resultaat van onze aandacht voor het onderwerp is een motie uit 2019 waardoor biodiversiteit nu als een van de duurzaamheidsdoelen in het Waterbeheerprogramma staat, én dat -dankzij een unaniem aangenomen motie van Water Natuurlijk- het waterschap in 2021 partner is geworden van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Meer weten?

Op de internationale dag van de biodiversiteit op 22 mei is het Dasboard Biodiversiteit gelanceerd. Dit is te raadplegen op https://dashboardbiodiversiteit.nl/. Het Dashboard is ontwikkeld door IUCN NL, Naturalis Biodiversity Center, SoortenNL en Sovon Vogelonderzoek Nederland. In één opslag is de huidige stand van zaken te zien. Het dashboard geeft nu aan dat we niet op koers zijn om gestelde doelen te halen.