Water Natuurlijk stemt in met krediet voor volgende stap Veilige Vecht

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Bij projecten in het Hoogwaterbeschermingprogramma komt standaard niet alleen tien procent van de kosten voor rekening van het waterschap, maar ook eventuele budgetoverschrijdingen. Water Natuurlijk wil niet voor financiële verrassingen komen te staan. Daarom drong Amke Vrielink er in de bestuursvergadering van 24 september op aan het Algemeen Bestuur tijdig mee te nemen als er budgetoverschrijding dreigt.

Het AB heeft op 24 september het voorbereidingskrediet van 18 miljoen voor de Dijkversterking Veilige Vecht Dalfsen vastgesteld. Dit is bestemd voor het opstarten en uitvoeren van het eerste deel van de Planuitwerking HWBP. Het gaat hierbij om de uitwerking van het op 4 juni 2024 vastgestelde voorkeursalternatief.
Het project wordt straks voor 90 procent gefinancierd door het Hoogwaterbeschermingprogramma (HWBP). Waterschap Drents Overijsselse Delta moet de overige 10 procent dus zelf betalen. In 2026 wordt duidelijk wat de projectkosten gaan worden en of de subsidie wordt toegekend. En daarmee ook voor welke kosten het Waterschap Drents Overijsselse Delta straks zelf de risico’s draagt.

Risico in beeld houden

Water Natuurlijk vindt het belangrijk dat het project binnen de voorspelde budgetten blijft en dat de subsidie van het HWBP ook daadwerkelijk op tijd beschikbaar komt. Daarom heeft Amke Vrielink namens de fractie Water Natuurlijk aan de portefeuillehouder gevraagd hoe hij toeziet op deze risico’s en hoe hij het Algemeen Bestuur meeneemt als er overschrijdingen dreigen en bijstelling nodig is.

De portefeuillehouder zegde daarop toe dat als er tussentijdse ontwikkelingen zijn, het Algemeen Bestuur tijdig wordt geïnformeerd. Water Natuurlijk heeft daarop ingestemd met het voorstel.

Meer informatie over het project is te vinden via veiligevecht.wdodelta.nl