AB kritisch over begroting Waterschapshuis

Het Waterschapshuis
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

De begroting van het Waterschapshuis kreeg van alle fracties veel kritiek in het Algemeen Bestuur van DODelta. De uitgaven stijgen met meer dan een kwart. Piet de Noord sloeg namens Water Natuurlijk een meer genuanceerde toon aan: veruit het grootste deel van kostenstijging wordt veroorzaakt doordat de waterschappen meer diensten van het Waterschapshuis afnemen.


Het Waterschapshuis is een zgn. gemeenschappelijke regeling, waaraan op één na alle waterschappen meedoen en waarin zij hun ICT-projecten hebben ondergebracht. In het recente verleden ging er veel mis in het Waterschapshuis, werden de kosten onvoldoende in de hand gehouden en was de dienstverlening niet wat die zou moeten zijn. De afgelopen paar jaar is het Waterschapshuis duidelijk de goede weg ingeslagen. Maar met het verleden in het achterhoofd was het te begrijpen dat de fracties schrokken van de scherpe kostenstijging.

Beter toelichten

De fractie van Water Natuurlijk zag echter wel dat tegenover gestegen kosten er veel nieuwe projecten staan, die aan de waterschappen ten goede komen. Wel vond woordvoerder Piet de Noord dat het Waterschapshuis onduidelijk was geweest over de oorzaken van kostenstijging. Hij sprak daarop ook het Dagelijks Bestuur aan: dat zou veel duidelijker hebben kunnen maken hoe de bijdrage van DODelta aan het Waterschapshuis in elkaar zit. De portefeuillehouder zegde dat toe.