Belastingtarieven waterschappen: de cijfers op een rij

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) schrijft regelmatig over de belastingtarieven van provincies, gemeenten en waterschappen. Nu is er een rapport over de ontwikkeling van de waterschapstarieven in de periode 2015-2019. Interessant leesvoer, maar wel speciaal voor de liefhebber van getallen.

Het centrum, dat onderdeel is van de Rijksuniversiteit Groningen, kijkt met dit rapport terug op de afgelopen bestuursperiode. Met de verkiezingen in het vooruitzicht, is het goed de tariefsontwikkeling eens op een rij te hebben. Veel opschudding leverde het niet op, maar het Dagblad van het Noorden pikte het nieuws wel op.
Piet de Noord las het rapport en vergeleek de cijfers van Waterschap Drents Overijsselse Delta met de landelijke cijfers.

Divers beeld

Wat de zuiveringsheffing betreft: de inwoners van WDODelta betalen precies zoveel als het landelijk gemiddelde. Maar de tarieven stegen in de aflopen vier jaar wel wat sterker dan gemiddeld.
Bij de watersysteemheffing is het beeld anders. Ingezetenen en eigenaren van woningen betalen méér dan het landelijke gemiddelde, maar de stijging in de afgelopen jaren was lager dan gemiddeld. Het tarief (per hectare) voor landbouwgrond is juist lager dan gemiddeld, en het is ook minder gestegen dan gemiddeld. Voor natuurgrond is het beeld precies omgekeerd: het tarief per hectare is hoger dan het landelijk gemiddelde, en het is ook meer gestegen.

Het moet eerlijker

Water Natuurlijk wil een ander en eerlijker belastingstelsel, waarin de vervuiler betaalt voor het schoonmaken en zuiveren van het water, en de kosten van het waterschap betaald worden door wie er profijt van heeft. Dat is de inzet voor de voor de komende periode. De landelijke discussie erover is vorig jaar al gestart, en zal na de verkiezingen worden vervolgd.

Het rapport van het COELO is hier te vinden.

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline reacties
Bekijk alle reacties
Gast
4 februari 2019 19:30

Is het waterschap Drents Overijsselse Delta duur? Een brandverzekering voor inboedel en de woning is duurder. En doet het waterschap niet hetzelfde. Verzekeren dat huis en haard niet vergaan!