Brede steun voor Water Natuurlijk van partijen in ‘algemene democratie’

Logo's D66-GroenLinks_PvdA-Volt
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Water Natuurlijk is een echte waterschapspartij, en doet dus ook bewust niet mee aan verkiezingen voor gemeenten, provincies of Tweede Kamer, bij het waterschap meestal aangeduid als de ‘algemene democratie’. Omgekeerd zijn er partijen die daar wél aan meedoen, maar niet aan de waterschapsverkiezingen. Vier daarvan hebben hun steun uitgesproken voor Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta.

Lijsttrekker Marion Wichard is blij met deze steun. “De afgelopen jaren konden we al rekenen op D66, GroenLinks en de Partij van de Arbeid. Recent heeft ook Volt zijn steun uitgesproken. De ‘groene’ idealen van deze vier partijen lopen voor het overgrote deel parallel met waar Water Natuurlijk voor staat: groen en duurzaam waterbeheer, met schoon en gezond water voor iedereen en bescherming van landschap en flora en fauna.”

Onafhankelijk

Over de invloed van de vier partijen is Wichard duidelijk: “Water Natuurlijk is een onafhankelijke partij, maar wij werken graag samen met iedereen die onze ambities deelt. Dat zijn in elk geval deze vier ondersteunende partijen, maar iedereen met groene idealen is welkom bij ons. Dat zie je terug in de kandidatenlijst, waar ook meerdere ‘partijloze’ kandidaten op staan.”

Water en bodem sturend

Samenwerken in de campagne is voor Water Natuurlijk wel een opmaat naar samenwerken ná de verkiezingen. “Het principe ‘water en bodem sturend’ klinkt geweldig, en dat is het ook, ruimte voor water is absoluut noodzakelijk. Dan moet je niet alleen denken aan de opvang van water bij hoosbuien, maar ook fundamenteler. Er moeten in de regio Zwolle zo’n 40.000 woningen bij komen, maar waar kun je nou bouwen zonder problemen rond waterveiligheid, of beschikbaarheid van water? Om invulling te geven aan dat ‘water en bodem sturend’-principe, hebben waterschap en provincie elkaar hard nodig. Dan is het goed dat de lijntjes kort zijn.”