Cees Zoon in de spotlights

Cees Zoon, kandidaat voor Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Op de kandidatenlijst van Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta staan meer dan 40 kandidaten: allemaal mensen  die de groene stem in het waterschap luider willen laten klinken. Wie zijn deze mensen, en wat drijft hen? In de serie ‘in de spotlights’ stelt een aantal van hen zich voor. Dit keer: Cees Zoon uit Witharen.

Bewoners en gebruikers willen een herkenbaar landschap en natuur zien.

Ik ben Cees Zoon. Ik woon al jarenlang in Witharen, in het buitengebied van Ommen. In Wageningen, waar ik biologie en hydrologie studeerde, zocht ik al naar het historisch verband tussen menselijk handelen en natuur. Ik mag daarover in heel Nederland adviseren, waarbij ik altijd de waterschappen tegenkom. Nut en efficiëntie voerden in het recente verleden bij het waterbeheer de boventoon, waar bewoners en gebruikers tegenwoordig ook herkenbaar landschap en natuur willen zien. In 2018 heb ik dat weer gemerkt bij ons buurtproject ”de Verborgen vaart van Ommerschans”.

Ik denk dat het natuurlijke watersysteem een voorbeeld kan zijn voor ons kunstmatige watersysteem. Vasthouden van regenwater in bossen en venen kan door ons nagebootst worden door retentie in sloten en op de erven; de meanders van een beek vormen een weerstand tegen te snel wegstromen, zoals wij met onze stuwen proberen te doen. Daar ligt de sleutel tot aanpassing aan het veranderende klimaat.

In mijn ogen mag het waterschap, dat het water als de beste kent, hierbij iets meer het voortouw nemen. Er gebeurt nog te weinig en het gaat te langzaam. Daarom heb ik me ook aangesloten bij Water Natuurlijk, dat streeft naar meer kwaliteit rondom ons water.

waterschapsverkiezingen 15 maart 2023