Duurzaam gebruik pachtgrond mag worden beloond
Als er sprake is van duurzaam grondgebruik, kan het waterschap korting geven op de prijs die het hanteert bij het verpachten van zijn grond. Water Natuurlijk heeft positief gereageerd op de brief van het Dagelijks Bestuur waarin melding wordt gemaakt van deze mogelijkheid, en roept het DB op hier actiever bekendheid aan te geven.
Water Natuurlijk moedigt dit beleid aan en heeft in de vergadering van 31 mei aangedrongen op een actieve communicatie omtrent deze korting op de pachtprijs.
Als pachters een strook van 4 meter langs de watergang niet bemesten en bespuiten (in plaats van de wettelijk voorgeschreven halve meter) komt dat ten goede aan de waterkwaliteit. Dat mag volgens de fractie van Water Natuurlijk financieel worden beloond. Belangrijk is dan niet alleen dat het kán, maar dat pachters ook weten dat die kortingsmogelijkheid bestaat.
Het dagelijks Bestuur heeft hierop positief gereageerd.
Wij willen toch alleen maar biologische bedrijfsvoering op onze verpachte gronden?
Beste Martien, Het waterschap heeft gronden die langjarig zijn verpacht. Daarbij kun je niet eenzijdig de voorwaarden veranderen. Er wordt nu contact gelegd met de pachters om te komen tot een meer duurzaam beheer, maar dit is niet af te dwingen. Ook een biologische bedrijfsvoering is niet af te dwingen. Bovendien gaat het vaak maar om een enkel perceel dat… Lees verder »
Is het niet effectiever om van die wettelijke halve meter, een wettelijke 4 meter te maken?
Absoluut, net als het niet meer toelaten van bepaalde stoffen zoals glyfosaat. Maar dat zijn beslissingen die het waterschap niet kan nemen, die bevoegdheid ligt bij de Tweede Kamer als ‘algemene democratie’.
En hebben we als Waternatuurlijk acties uitstaan naar de tweede kamer om die halve meter te veranderen in vier meter? Ik kan me voorstellen dat zo ‘n wijziging ook noodzakelijk is om te voldoen aan de KRW?