Elsbeth Brandsma in de spotlights

Elsbeth Brandsma, kandidaat voor Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Op de kandidatenlijst van Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta staan meer dan 40 kandidaten: allemaal mensen  die de groene stem in het waterschap luider willen laten klinken. Wie zijn deze mensen, en wat drijft hen? In de serie ‘in de spotlights’ stelt een aantal van hen zich voor. Dit keer: Elsbeth Brandsma ut Deventer.

Werk maken van een duurzame, klimaatadaptieve inrichting voor nu en de toekomst.

Iedereen wil een betere leefomgeving, maar zoals het watersysteem nu op veel plekken is ingericht is het niet houdbaar. In Nederland hebben we altijd het water- en bodemsysteem aan onze wensen kunnen aanpassen, maar nu lopen we steeds vaker tegen de grenzen aan van dit systeem. Daarom moet er wat mij betreft worden nagedacht over een duurzame, klimaatadaptieve inrichting voor nu en vooral voor in de toekomst. Want klimaatverandering is een feit en zal de komende jaren een enorme stempel drukken op onze gebieden. Dit betekent dat we hier maar beter op kunnen voorbereiden en daar zal ik mij de komende jaren voor in gaan zetten.

Ik heb een opleiding in technische bedrijfskunde en civiele techniek (waterbouw en -management) gevolgd en ben in het dagelijks leven adviseur en projectleider voor watergerelateerde gebiedsinrichting bij een advies- en ingenieursbureau. Daarbij houd ik mij bezig met waterveiligheid, zoals dijkversterkingsopgaven, maar ook met wateroverlast, watertekort en ook ecologische waterkwaliteit. Dit doe ik vanuit het mooie Deventer, wonend aan de IJssel.

Een van de speerpunten van Water natuurlijk is ‘natuurlijke aanpak gevolgen klimaatadaptatie’, o.a. daardoor past Water Natuurlijk als onafhankelijke partij het beste bij mijn ambitie. Ik geloof erin dat voor veel watergerelateerde problemen de natuur al een oplossing heeft bedacht. Door te werken met natuurlijke bouwstenen en processen kan de (watergestuurde) natuur een essentiële functie verrichten in een robuustere leefomgeving.

waterschapsverkiezingen 15 maart 2023