Excursie Water Natuurlijk Regio Oost in Reestdal

Excursie Water Natuurlijk regio Oost
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Begin september zijn zo’n twintig leden van Water Natuurlijk op excursie geweest in het natuurgebied De Slagen, aan de noordkant van het Reestdal. De deelnemers zagen een mooi voorbeeld om meer water in het gebied vast te houden in combinatie met een ecologische verbindingszone.

Uko Vegter van Stichting Het Drentse Landschap nam de groep mee langs de Vogelzangse Wijk (Zuidwolde). Hij wist de groep moeiteloos geboeid te houden. Er is hier een nieuwe schakel gemaakt voor de verbindingszone tussen de Sallandse Heuvelrug en het Drentse Plateau van 10 km lang en 20 meter breed. Met de inrichting is er meer leefruimte ontstaan voor dieren en planten zoals bloedrode heidelibel, heikikker, levendbarende hagedis en vlindersoorten als  heideblauwtje.

Water Natuurlijk op excursie in het Reestdal, DrentheWater langer vasthouden met nieuwe natuur

In de verbindingszone wordt verdroging tegengegaan door het water langer vast te houden. Daarvoor zijn sloten ondieper en breder gemaakt en is plaatselijk het waterpeil verhoogd. Het doel van dit project is het versterken van de natuur en biodiversiteit. Bij de uitvoering is gezocht naar een goede balans tussen water, natuur, landbouw  en  beleefbaarheid. Een samenwerking tussen Prolander, Stichting het Drentse landschap en waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) heeft tot dit mooie resultaat geleid. Het was een mooie excursie bij prachtig weer, met dank aan Uko Vegter en de organisatoren.