Feestje bij heringerichte Buldersleiding

Een visworkshop bij de heringerichte Buldersleiding bij Nieuwleusen.
Een visworkshop bij de heringerichte Buldersleiding bij Nieuwleusen.
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Op 5 juli werd de heringerichte Buldersleiding bij Nieuwleusen geopend. Door de herinrichting ontstaat meer ruimte om water vast te houden. Tegelijkertijd is de stuw nu vispasseerbaar gemaakt. Een mooi project, maar de opening liet vooral ook zien dat het waterschap steeds beter de verbinding weet te maken met de directe omgeving.

Water Natuurlijk-fractielid Piet de Noord was een van de vele belangstellenden op die mooie woensdagmiddag. Opening van de heringerichte Buldersleidding bij Nieuwleusen op 5 juli 2017.De opening werd verricht door DB-lid Henk Oegema, die samen met kinderen van basisschool Het Kompas vissen uitzette in het waterbergingsgebied het Buldersveldje. Leerlingen van de brugklas van het Agnietencollege kregen een visworkshop van een docent en studenten van De Groene Welle. De vispartij werd mede georganiseerd door de plaatselijk Hengelsportvereniging De Voorn en Sportvisserij Oost Nederland. De kleinere kinderen konden met de Burgemeester van Buiten waterbanen bouwen.
Zo werden mooie verbanden gelegd tussen waterschap, sportvissers en jongeren. De vissers en de scholieren hadden er zichtbaar plezier in, maar ook voor de medewerkers van het waterschap werd het zo een mooie afsluiting van een mooi project.

Nuttige en aangename verenigd

Deze zwaluw in de vogelkijkhut draait de rollen om: de vogel kijkt naar de mensen in de hut.

Deze zwaluw in de vogelkijkhut draait de rollen om: de vogel kijkt naar de mensen in de hut.

Het project zelf is al een goed voorbeeld van hoe je met weinig middelen het nuttige met het aangename kunt verenigen. Het Buldersveldje ligt aan de rand van het dorp, een wandelroute leidt je er zo naar toe. In de waterberging kun je pootjebaden en vissen. En als het weer eens flink vriest kun je er prima schaatsen. Het water trekt vogels aan, en daarom is bij het Buldersveldje is een kleine schuil- en vogelkijkhut gebouwd. Informatiepanelen laten de bezoekers daar ook de nuttige kanten van de berging zien: minder wateroverlast, meer natuurvriendelijke oevers en daardoor meer kansen voor de natuur.
Dit is Waterschap Drents Overijsselse Delta zoals Water Natuurlijk het graag ziet.