Investering in zonnepark De Mussels helpt energie-ambities

De drijvende zonnepanelen in Beilen
De drijvende zonnepanelen in Beilen haalden een mooi rendement. "Duurzaamheid loont dus."
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

In de vergadering van 29 juni heeft het Algemeen Bestuur ingestemd met een investering van 3,3 mln. in het drijvende zonnepark bij De Mussels in Beilen. Dat levert een flinke bijdrage aan de energiedoelstellingen van het waterschap.

De plas, die is ontstaan door zandafgraving, wordt voor een deel bedekt met zonnepanelen. Door met 49% deel te nemen in dit plan, kan het waterschap zo’n 6,8 mln kWh opwek per jaar op zijn conto schrijven. Daarmee is opnieuw een forse stap gezet naar de mooie doelstelling om het waterschap in 2025 energieneutraal te laten zijn. Bovendien wordt het plan uitgevoerd met instemming van de omgeving, en zal het lokaal eigenaarschap -via drie lokale coöperaties- een belangrijk item zijn in de exploitatie van het zonnepark.

De terugverdientijd voor het waterschap wordt verwacht tussen de 10 en18 jaar, afhankelijk van de opbrengst van de panelen. Enkele fracties hebben tegen het voorstel gestemd vanwege het proces. Water Natuurlijk vond de informatie in het bestuursvoorstel voldoende om een goede beslissing te kunnen nemen.