Stenen weg voor natuurlijker Vecht

kano varenop de VechtOm de Vecht meer ruimte te geven worden bij Vilsteren en Rechteren over een lengte van ongeveer 3 kilometer de stenen uit de oever verwijderd. Dit draagt bij aan ruimte voor een natuurlijker Vecht en versterkt de belevingswaarde van het gebied. Aantrekkelijk dus voor recreanten op en rond het water, zoals wandelaars, fietsers en kanoërs.

In de vergadering van het Algemeen Bestuur op 16 oktober liet Obe Brandsma weten ingenomen te zijn met dit project, dat in goede samenwerking met landgoedeigenaren, gemeenten en provincie wordt gerealiseerd. Hergebruik van de stenen door de gemeente vindt hij een mooi voorbeeld van werk met werk maken en duurzaam doen. Het project start op korte termijn en wordt begin 2019 afgerond.

2 reacties

 1. DoedeG.W. de Jomg schreef:

  1-een natuurlijke Vecht is ook een Vecht zonder raceboten en waterscooters. Waarom heeft dit nooit en nergens adequate aandacht. Zelfs de recreatie ondernemers vinden het wel best. Geld levert het niet op, wel ergernis. Hoe dan?? Wie is bang voor wie??
  2- ontstenen is dus ook meer baggeren om de Vecht bevaarbaar te houden. Maar het is ook een goede zaak om meer vaarrecreanten te trekken. Rondvaren is zeer gewenst, snel varen niet!!!
  3- Voor fietsers en wandelaars mogen er meer fiets/wandelpaden komen over de dijken van de Vecht. =zeer welkom!

  • Water Natuurlijk DODelta schreef:

   Voor zover wij weten komen er weinig klachten binnen bij het waterschap DODelta over racen en waterscooters. Er zijn wel zorgen over verstoring bovenstrooms van Ommen. Er wordt gewerkt aan een nieuw vaar(verkeers)besluit om alleen elektrisch varen toe te staan.
   Tot Ommen kun je gewoon varen met jachtjes en boten, de beperking ligt in de maten van de sluizen. Bij hoogwater kan een boot theoretisch dieper steken, maar de vaardiepte in de rivier wordt daarop niet aangepast. Voor het gedeelte boven Ommen wordt gewerkt aan een nieuw vaarbesluit waarbij de garantie van 50 cm. diepte wordt losgelaten. Wie dan avontuurlijk wil varen, kan dat, maar je wordt niet losgetrokken en er wordt niet gebaggerd.

   De ontstening (punt 2) heeft in het gedeelte benedenstrooms van Ommen voorlopig nog geen gevolgen voor de diepgang van boten: daarvoor is de rivier nog te diep (ingesneden).

   Met punt 3 zijn we het als Water Natuurlijk zeer eens, en het is ook een wens binnen het project Ruimte voor de Vecht. Een voorbeeld is het Vechtdal(wandel- en fiets-)pad. Jammer genoeg is dat in de praktijk niet zo makkelijk voor elkaar te krijgen, omdat veel delen van de dijk in handen zijn van particulieren die vaak kiezen voor hun rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *