“Wat vindt Water Natuurlijk: vuurwerk verbieden of niet?”

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

“Als het na het vuurwerk regent, spoelen de restanten via het riool naar de rioolwaterzuiveringen en het oppervlaktewater. Heeft Water Natuurlijk een standpunt over vuurwerk? Of is het voor ‘water’ een incident?”

Een goeie vraag! Vergeleken bij de ellende die vuurwerk teweeg brengt, zoals blindheid, afgerukte vingers en erger, is het effect op waterkwaliteit hoogstwaarschijnlijk ondergeschikt. De impact op het mileu in de volle breedte is natuurlijk wel zorgelijk, maar uit oogpunt van onze zorg voor ‘water’ is er niet direct aanleiding om te pleiten voor een vuurwerkverbod.

Vet!

oliebollenEen “oudejaarsprobleem” waar we wel iets van vinden, is het frituurvet dat sommige mensen door het riool spoelen. Niet doen! Je eigen afvoer kan erdoor verstopt raken, en dat is alleen goed bericht voor de bedrijven die gespecialiseerd zijn in rioolontstopping: die draaien op de eerste dagen van het jaar een mooie omzet.
Het is zo niet alleen een probleem je eigen portemonnee, maar ook voor de waterzuiveringsinstallaties van het waterschap. Alle kosten die daarbij gemaakt moeten worden, moet het waterschap uiteindelijk weer verrekenen in de tarieven.
Bij de meeste supermarkten staat er tegenwoordig wel zo’n gele ton, dus breng je oude frituurvet daar naartoe.