Water Natuurlijk geeft mager 6-je voor twee WOM-projecten

Wol Aa bovenloop Ruiner Aa
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Nagenoeg alle fracties gingen op 24 september snel akkoord met het voorstel voor de projecten Boerenveensche Plassen en Ruiner Aa. Ze roemden de aanpak, samenwerking en de kwaliteit van de stukken. Dat zag de fractie Water Natuurlijk toch iets anders. Door de scope te beperken tot wateroverlast voor de landbouw, blijven opgaven als biodiversiteit, de chemische – en ecologische kwaliteit van water, onbelicht. Dat is kortetermijn-denken waarmee het waterschap kansen laat liggen.

In de AB-vergadering werd voor de twee Water op Maat (WOM)-projecten gevraagd kennis te nemen van de reactienota, de Projectplannen Waterwet vast te stellen en in te stemmen met de kredieten voor realisatie: 2,82 resp. 2,84 miljoen euro. De meeste fracties gingen snel akkoord en roemden de aanpak, samenwerking en de kwaliteit van de stukken. Dit zagen Elsbeth Brandsma en Wim Konter namens de fractie Water Natuurlijk toch iets anders.

Integrale aanpak effectief en efficiënt

Een integrale benadering van al onze opgaven is de kracht van de WOM-projecten. In onze ogen horen hier maatregelen om droogte tegen te gaan en KRW-maatregelen bij, stelde Wim Konter. Deze opgaven horen in de scope van de WOM-projecten, zodat alle opgaven in één procesgang meegenomen worden. Dat maakt deze ruimtelijke herinrichtingprojecten kosteneffectief en kostenefficiënt.

Vasthouden water en droogte onderbelicht

Elsbeth Brandsma benadrukte dat de voorgestelde maatregelen niet bijdroegen in het vasthouden van water voor droogteperioden. Immers: de diepe grondwater aansnijdende watergangen en het vroeger maaien zorgen voor versnelde afvoer. Gezien de gekozen, beperkte scope begrijpelijk , maar dit past niet in een toekomstbestendige en klimaatrobuuste inrichting past. Er moet daarom meer aandacht zijn voor droogte en het vasthouden van water.
Water Natuurlijk was wel blij dat er de komende tijd specifiek wordt gekeken naar de impact van de klimaatscenario’s op ons gebied, ook op het gebied van droogte. En met de toezegging om het AB op de hoogte te houden hiervan.

KRW-opgave niet in scope

In de projectplannen zag Water Natuurlijk evenmin aandacht voor de Kaderrichtlijn Water (KRW)-opgave. Het waterschap legt nieuwe kunstmatige bergingen aan om natuurlijke inundaties tegen te gaan: een landbouwkundig herinrichting dus. Wim Konter vroeg daarom nadrukkelijk aandacht voor de ecologische- en chemische kwaliteit van het watersysteem. Die kwaliteit is in Nederland matig tot slecht, zo blijkt keer op keer. De stikstofcrises laat zien welke problemen het kan opleveren als niet wordt gehandeld overeenkomstig gemaakte afspraken. Wordt dit het nieuwe slot op Nederland, zoals in de Stentor van vrijdag 20 september te lezen was, vroeg Wim Konter zich af.

Kijk naar wat nodig is en kan

De reactie van portefeuillehouder Nicole Koks kon de ongerustheid bij Water Natuurlijk niet wegnemen. De fractie concludeerde dat op deze manier ruimtelijke projecten oppakken kortetermijn-denken is. Door de scope van de WOM-projecten te beperken tot wateroverlast voor de landbouw, blijven andere opgaven, zoals biodiversiteit, de chemische – en ecologische kwaliteit van water, onbelicht. Hiermee laten we kansen liggen om de beschikbare ruimte optimaal en multifunctioneel in te richten.

Mager zesje

Al met al oordeelde de fractie Water Natuurlijk dus beide projectplannen als magertjes: niet meer dan een 6-je. Voldoende om alsnog in te stemmen met het beschikbaar stellen van de kredieten om de ervaren wateroverlast te beperken. Maar, zo riep Wim Konter op, laten we de volgende keer wel breder kijken naar wat nodig is en wat kan.