Watertaal: effluent

Effluentgoot
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

De Nederlandse taal is rijk aan uitdrukkingen en woorden die met water te maken hebben. Sommige zijn wel echt waterschapsjargon. Zoals effluent.

Effluent is een term die gebruikt wordt voor het gezuiverde water dat de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) verlaat. Het ongezuiverde rioolwater dat bij de waterzuivering binnenkomt, wordt influent genoemd.
Het woord effluent is gevormd vanuit het latijnse effluere, dat wegstromen betekent. Dat latijnse woord is zelf weer opgebouwd uit ex [uit] + fluere [stromen]. Voor influent geldt dezelfde logica.

Circulair

Is het niet makkelijker om van afvalwater te spreken? Water Natuurlijk vindt dat dat woord de lading niet meer dekt: in een circulaire economie bestaat er geen afval meer, en dus ook geen afvalwater. De waterschappen vinden steeds meer mogelijkheden om de energie en grondstoffen uit rioolwaterzuivering terug te winnen.
Er wordt ook gekeken naar wat je kunt doen met het gezuiverde rioolwater (effluent). Kun je dat bijvoorbeeld gebruiken in de tuinbouw, als hoogwaardig industriewater of als koelwater voor datacentra? En aan welke voorwaarden moet dat water dan voldoen?

Warmte gebruiken

Een toepassing die al in de praktijk wordt gebracht, is het gebruiken van de warmte van het effluent. Zo wordt in Raalte al jaren het zwembad verwarmd met de effluentwarmte, en loopt in Deventer het project Slim Warmtenet Zandweerd, waarmee een groot aantal huizen in de wijk vlakbij de rwzi dankzij de warmte van het effluent van het gas af kunnen. Mooie toepassingen, waarmee het waterschap een steentje bijdraagt aan de energietransitie.