Een béétje ruimte voor bloemrijke dijk

Wilde bloemenBloemrijke dijken zijn niet alleen mooier en goed voor de biodiversiteit, ze zijn ook erosiebestendiger. Daarom is Water Natuurlijk groot voorstander van het inzaaien met een mengsel van bloemen die van nature in het gebied zelf voorkomen in plaats van met gras. In de AB-vergadering van 16 oktober gaf de portefeuillehouder een opening.

In de septembervergadering van het Algemeen Bestuur had Water Natuurlijk gevraagd om de dijk die bij het Kampereiland versterkt wordt, in te zaaien met een bloemrijk gebiedseigen mengsel. Dit versterkt niet alleen de dijk, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit en verhoogt de belevingswaarde. Naar aanleiding van een zienswijze uit de landbouw, koos het Dagelijks bestuur toch voor een grasmengsel. Dit ondanks wetenschappelijk bewijs dat een bloemrijke dijk erosiebestendiger is.

Op verzoek

In de AB-vergadering van 16 oktober stond versterking van een andere dijk op de agenda: die langs de buitenpolders van de Mandjeswaard Kampen. Obe Brandsma herhaalde daarbij het standpunt van Water Natuurlijk. Hij zag zich daarin gesterkt door het verzoek van een agrariër op het Kampereiland die graag wil meewerken aan een bloemrijke dijk. Dijkgraaf Herman Dijk gaf aan dat als een agrariër hier voor kiest, het Dagelijks Bestuur hiervoor open zal staan.

2 reacties

 1. Harry Bruins schreef:

  Dat is mooi van de dijkgraaf, wij kiezen daarvoor

  Ook onze andere dijken willen we bloemrijker maken en zo mogelijk ook onze graslanden met smalle weegbree, cichorei en andere kruiden.
  Ik snap dat gangbare boeren dit onkruid vinden maar wij vinden dat dit kruiden zijn en dat is geen ideologie

  mvg

  Harry

  mvg
  Harry Bruins

  • Water Natuurlijk DODelta schreef:

   Nu nog kijken hoe we dat concreet kunnen regelen. Misschien kunnen we volgende week even telefonisch contact hebben? Ik zal een poging doen! Met vriendelijke groet, Marion Wichard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *