Definitief 5 zetels Water Natuurlijk

fractie Water Natuurlijk Groot Salland
De fractie van Water Natuurlijk Groot Salland: Piet de Noord, Marion Wichard, Hans de Jong, Lisa de Groot en Bert Hinnen
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

De verkiezingsuitslag is definitief: Water Natuurlijk heeft vijf zetels in het Algemeen Bestuur van Waterschap Groot Salland. Ondanks het verlies van een zetel blijft Water Natuurlijk daarmee de grootste partij.

De voorzitter van het Centraal Stembureau heeft maandag 23 maart de definitieve uitslag vastgesteld. Water Natuurlijk kreeg 44.220 stemmen van de in totaal 143.193 stemmen, in totaal een kleine 31 procent. Daarmee levert de partij vijf bestuursleden. Hoewel veel kandidaten behoorlijke aantallen stemmen hebben gekregen, bleken die niet genoeg voor een voorkeurszetel: daarvoor is een kwart van de kiesdeler (8.423 stemmen) nodig, dus 2.105 stemmen.

Samenstelling fractie

In de lijst is daarmee geen verandering gekomen. De fractie bestaat dus uit de eerste vijf kandidaten op de lijst:
Hans de Jong (1) – 21.957 stemmen
Marion Wichard (3) – 5.827 stemmen
Piet de Noord (4) – 4.501 stemmen
Lisa de Groot (5) – 2.695 stemmen
Bert Hinnen (2) – 2.192 stemmen

Nieuwkomer is Lisa de Groot uit Zwolle. De stemmen die de overige kandidaten kregen, zijn te vinden in dit overzicht.

Afscheid en nieuw begin

Woensdag neemt het waterschap afscheid van de bestuursleden die niet terugkeren. Bij Water Natuurlijk zijn dat Bonne Bentinck en Brenda Vrieling: zij kozen er eerder voor zich niet herkiesbaar te stellen (lees meer). Donderdag worden de nieuw gekozen bestuursleden officieel geïnstalleerd. In beide gevallen gebeurt dat in een openbare vergadering die om 14.00 uur start. Locatie is het waterschapshuis in Zwolle.