Water Natuurlijk Groot Salland presenteert verkiezingsprogramma

Lijsttrekker Hans de Jong snijdt een taart aan bij de start van de campagne van Water Natuurlijk Groot Salland (30 januari 2015).
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Het aansnijden van een grote taart met de verkiezingsposter van Water Natuurlijk Groot Salland was de start van de campagne voor de waterschapsverkiezingen op 18 maart. Daarbij presenteerde lijsttrekker Hans de Jong ook het verkiezingsprogramma. Een eerlijk, groen en vernieuwend programma waarmee Water Natuurlijk de komende vier jaar aan de slag gaat.

Vrijdag 30 januari was een groot deel van de kandidaten te gast bij Boerhoes in Dalfsen, het bedrijf van Antje Kingma, die ook kandidaat is voor Water Natuurlijk. Een belangrijk deel van het programma was ingeruimd voor de presentatie van het verkiezingsprogramma.

Eerlijk over kosten

Hans de Jong, die voor Water Natuurlijk in het dagelijks bestuur van het waterschap zit, is bijzonder tevreden over het programma. “Het is een eerlijk, groen en vernieuwend programma” vindt hij. “We zijn ambitieus, maar beloven niet meer dan we kunnen waarmaken. We willen de kosten eerlijker verdelen, en de vervuiler weer ‘gewoon’ laten betalen. We spiegelen geen tariefsverlaging voor als we weten dat dat gewoon niet kan. Sommige kosten zijn nu eenmaal onvermijdelijk: deels omdat het rijk wel taken, maar geen geld doorschuift naar het waterschap, deels vanwege de klimaatverandering. Het weer wordt extremer, met zowel zwaardere buiten als verdroging, en met onhoudbare temperaturen in de steden. Willen we onze omgeving leefbaar houden, dan moeten we verstandig en slim investeren in een groen-blauwe leefomgeving.”

Vernieuwing als denkstijl

Vernieuwend is Water Natuurlijk in de afgelopen periode zeker geweest. “We hebben veiligheid, natuur en recreatie met elkaar verbonden. We hebben gezorgd dat innovatie een manier van denken is geworden binnen het waterschap. Hoe kan het beter, slimmer, integraler en het liefst ook goedkoper?”

Meer oog voor de inwoners

Ook de manier van werken binnen het waterschap is de afgelopen jaren gekanteld, tot tevredenheid van De Jong. “Water Natuurlijk ziet het waterschap graag midden in de samenleving, en niet op een eiland van deskundigheid. Samen met inwoners en partners (en in die volgorde!) moeten we de uitdagingen van klimaatverandering en waterveiligheid aangaan.” Volgens De Jong is er aan betrokkenheid geen gebrek. “Bij TEDx Zwolle heb ik veel bevlogen mensen gezien met mooie initiatieven in stedelijk gebied. Maar ook de boeren zijn zich steeds meer bewust van alle veranderingen. Ik ben blij met het Deltaplan Agrarisch waterbeheer: een initiatief van de landbouw om de waterkwaliteit op en rond het eigen erf te verbeteren. Als Water Natuurlijk juichen we dit soort initiatieven van onderop toe.”

Het verkiezingsprogramma is hier te downloaden.